Pobedio sa 87,5 odsto, izašlo 80 odsto, a prvi čestitali Putin i Si

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 11:02

Pobedio sa 87,5 odsto, izašlo 80 odsto, a prvi čestitali Putin i Si

Aktuelni predsednik Uzbekistana Šavkat Mirziojev pobedio je na predsedničkim izborima održanim u nedelju.

Prema podacima koje je saopštila tamošnja izborna komisija, Mirzijoev je dobio 87,05 odsto glasova, dok je odziv birača bio oko 80 odsto.

Nije bilo sumnje u pobedu Mirziojeva na izborima, koji je bio u trci sa još tri kandidata, nepoznata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << široj javnosti.

Prevremene predsedničke izbore raspisao je Mirziojev posle referenduma o izmeni Ustava održanog 30. aprila.

Mirziojev izabran prvi put 2016. godine, ponovo je izabran 2021. godine i to bez prave konkurencije kako su tada naznačili međunarodni posmatrači.

Predsednik Uzbekistana (65), po struci inženjer poljoprivrede, predstavio se kao reformator koji može da vodi svoju zemlju na putu razvoja i otvaranja.

Ustavna promena se odnosi na trajanje predsedničkog mandata, koji je bio pet godina, a od sada je sedam godina.

Mirziojev će prema novom Ustavu, moći da se kandiduje još dva puta, što bi teoretski značilo da bi mogao da ostane na vlasti do 2037. godine.

Prve čestitke stigle su od predsednika Rusije i Kine, Vladimira Putina i Si Đinpinga.

"Ubedljiva pobeda na izborima potvrđuje vaš visoki politički autoritet, svedoči o širokoj narodnoj podršci velikim transformacijama koje sprovodite", rekao je Putin, saopštio je Kremlj.

Si je izrazio spremnost da sarađuje sa uzbekistanskim predsednikom na promovisanju daljeg razvoja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dve zemlje, preneli su kineski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šavkat Mirzijojev ponovo izabran za predsednika Uzbekistana

Izvor: Blic, 10.Jul.2023

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev ponovo je izabran na tu funkciju sa 87,1 odsto osvojenih glasova birača na vanrednim predsedničkim izborima održanim u nedelju, saopštila je danas Centralna izborna komisija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.