Pobeda Muslimanskog bratstva

Izvor: RTS, 18.Jun.2012, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda Muslimanskog bratstva

Muslimansko bratstvo proglasilo pobedu svog kandidata Muhameda Mursija na predsedničkim izborima u Egiptu. Te informacije je odmah odbacio izborni štab Ahmeda Šafika, bivšeg premijera iz doba vladavine Hosnija Mubaraka.

Na osnovu rezultata glasanja na više od 80 odsto biračkih mesta u Egiptu, pobednik predsedničkih izbora je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kandidat Muslimanskog bratstva Muhamed Mursi, sa 52 odsto osvojenih glasova.

Bivši premijer u vladi svrgnutog lidera Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik, osvojio je oko 48 procenata glasova Egipćana. Međutim, tu pobedu odmah je osporio njegov najveći rival Ahmed Šafik, bivši premijer iz doba vladavine Hosnija Mubaraka.

"Doktor Muhamed Mursi je prvi predsednik republike koga je izabrao narod", saopštila je Partija slobode i pravde, političko krilo Muslimanskog bratstva na čijem je čelu Mursi. Islamisti već slave pobedu Mursija, koji će postati četvrti šef države od ukidanja monarhije u Egiptu, pre gotovo 60 godina.

Te informacije je odmah odbacio izborni štab Ahmeda Šafika, penzionisanog generala vojske koja drži svu vlast u Egiptu u poslednjih godinu dana.

"U potpunosti odbacujemo te informacije", izjavio je šef izbornog Šafikovog štaba Mahmud Barakeh dodajući da je "iznenađen bizarnim ponašanjem suparničkog tabora koji se sastoji u tome da se izvrću izborni rezultati".

Ipak, bez obzira na to ko pobedi na predsedničkim izborima, najveću vlast u Egiptu će i dalje imati vojska, sve do raspisivanja novih parlamentarnih izbora.

Vojna vlast je u subotu raspustila parlament, što je naišlo na žestoko protivljenje Muslimanskog bratstva koje u tom domu ima većinu, ali i na otpor drugih političkih stranaka koje su učestvovale u revolucionarnom pokretu i zbacivanju bivšeg diktatora.

Generali koji su faktički uveli vanredno stanje u zemlji, raspustili parlament i nametnuli privremeni ustav koji im obezbeđuje gotovo apsolutnu vlast u zemlji.

U drugom krugu izbora glasalo je manje birača nego u prvom krugu, saopštio je generalni sekretar izborne komisije, Hatem Bagato. "Izlaznost je bila manja nego u prvom krugu, kada je izašlo 46 odsto glasača", rekao je Bagato.

Pravo glasa u Egiptu ima 50 miliona ljudi.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pobednik neizvestan

Izvor: Danas, 17.Jun.2012, 20:38

Egipćani su juče, završnog dana predsedničkih izbora, odlučivali da li će zemlju voditi sekularista Ahmed Šafik, nekadašnji premijer bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, ili Mohamed Mursi, koji u izbornoj utakmici predstavlja islamističku partiju Muslimansku braću.

Nastavak na Danas...

Kandidat Muslimanske braće u prednosti

Izvor: Studio B, 18.Jun.2012

Iz egipatskog izbornog komiteta potvrdili su danas da je kandidat Muslimanske braće Muhamed Mursi posle predsedničkih izbora u vođstvu, mada prebrojavanje glasova još nije završeno, javljaju svetske agencije. .."Rezultati koji su prezentovani iz Mursijevog izbornog štaba na njihovom sajtu pokazuju...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.