Pit Butidžidž pomutio izborne planove favoritima

Izvor: RTS, 15.Feb.2020, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pit Butidžidž pomutio izborne planove favoritima

U Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja se glasanje za izbor kandidata Demokratske partije na predsedničkim izborima na jesen, a poznatim favoritima Bajdenu i Sandersu planove remeti do skora nepoznati Pit Butidžidž.
Piter Pit Montgomeri Butidžidž rođen je 19. januara 1982. godine u Saut Bendu u Indijani, gde je bio gradonačelnik u poslednjih osam godina.

Diplomirao je na prestižnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << američkom Univerzitetu Harvard, a pohađao je i britanski Oksford.
Radio je kao stručni konsultant firme "Mekinsi", na primer i najmlađi je gradonačelnik u kategoriji gradova sa 100.000 stanovnika.
Ima rang pukovnika, bio je angažovan u Avganistanu 2014. gde je nagrađen medaljom zahvalnosti.
Bio je aktivan u političkoj kampanji kandidata za predsedničke izbore Džona Kerija.
Postao je prvi javno deklarisani političar iz redova LGBT populacije.
Sanders mu bio uzor, pa postao najveći konkurentButidžidž je 2000. godine dobio prvu nagradu na konkursu "Profili u hrabrosti", koju organizuje Fondacija "Džon Kenedi", a tema nagrađenog rada bili su integritet i politička hrabrost Bernija Sandersa iz Vermonta, jednog od dva nezavisna političara u Kongresu.
Sanders je sada njegov najveći konkurent u trci za kandidata Demokratske partije na predsedničkim izborima.
"Naša kampanja seli se u Nevadu, i Južnu Karolinu, i pozdravljamo sve nove saveznike koji žele da nam se priključe. Idemo napred jer znamo da je ovo naša šansa, naša jedina šansa", navodi Pit Butidžidž.
Podrška Kevina KostneraPodržao ga je oskarovac Kevin Kostner.
"Verujte, Pit nije samo čovek koji razume kako nas svet gleda, već i kakva će biti istorija. Nije moje da vam govorim šta treba da uradite sa ovom šansom. Samo vas pozivam da čujete i vidite ono što ja čujem", kaže Kostner.
U predsedničku kampanju Pit Butidžidž je krenuo prošlog proleća.
Pobedio je na stranačkim izborima u Ajovi, prvoj državi gde Demokrate glasaju, koja se do sada pokazala presudnom za izbor kandidata za predsedničke izbore.
Krajem 2007. senator Barak Obama osvojio je srca građana Ajove, a naredne godine izabran je za predsednika. 
Glasanje na "Super utorak" koje će se održati 3. marta biće ključni pokazatelj koga će koja stranka nominovati, a za Pita Butidžidža prilika da proceni svoje šanse na izborima u novembru.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.