Peking se nada...

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 14:27

Peking se nada...

Kineske vlasti izrazile nadu da će imati bolje odnose sa SAD bez obzira ko pobedi na predsedničkim izborima u SAD zakazanim za novembar ove godine.

Kinesko-američki odnosi su se pogoršali poslednjih godina zbog nekoliko pitanja, među kojiam su američke veze sa Tajvanom, trgovina, rivalstvo u novim tehnologijama, borba za uticaj u Azijsko-pacifičkom regionu i Južnom kineskom moru, kao i zbog poštovanja ljudskih prava.

Međutim, čini se da dve zemlje žele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da obnove dijalog, pošto je Vašington prošle godine poslao nekoliko visokih zvaničnika u Peking, a bio je i sastanak u novembru između američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga u Kaliforniji.

Amerikanci će u novembru izaći na izbore na kojima će se verovatno takmičiti bivši predsednik Donald Tramp i Bajden.

"Mislim da su izbori u SAD njihovo unutrašnje pitanje i mi ne zauzimamo stav o tome", rekao je novinarima Lu Ćindžijan, portparol godišnjeg zasedanja kineskog parlamenta.

"Ko god da bude izabran, nadamo se da će moći da sarađuje sa Kinom na pronalaženju zajedničkog jezika i promovisanju stabilnih, zdravih i trajnih kinesko-američkih odnosa", dodao je Lu.

Prema njegovim rečima, stabilizacija i unapređenje odnosa između Kine i SAD je nešto što svi pomno prate i čemu se nadaju.

Bilateralni odnosi ostaju napeti oko pitanja ostrva Tajvan, koje Peking smatra sastavnim delom kineske teritorije. SAD zvanično ne priznaju tajvanske vlasti, ali su njihov glavni snabdevač oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.