Oslobođen beloruski opozicionar

Izvor: RTS, 03.Jan.2011, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen beloruski opozicionar

Jedan od pet predsedničkih kandidata Vitalij Rimaševski pušten iz pritvora u Minsku. Više od 20 opozicionara, među kojima i Rimaševski uhapšen je zbog izazivanja nereda u noći posle predsedničkih izbora 19. decembra.

Oslobođen jedan od petorice opozicionih predsedničkih kandidata koji su pritvoreni tokom postizbornih demonstracija, pre dve nedelje.

Hrišćansko-demokratska partija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštila je da je njenog lidera i predsedničkog kandidata Vitalija Rimaševskog oslobodila služba bezbednosti, pošto je poslao "pisano objašnjenje" predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Pet pritvorenih predsedničkih kandidata su među 22 opoziciona aktivista koji su prošle sedmice optuženi za izazivanje masovnih nereda u noći posle predsedničkih izbora, održanih 19. decembra.

Policija je saopštila da očekuje da uskoro budu oslobođeni i drugi koji su uhapšeni tokom protesta, prenela je agencija Rojters.

Tada je pritvoreno 650 demonstranata, od kojih je oko 200 još u zatvoru.

Na izborima je pobedio Lukašenko, koji je time osvojio četvrti predsednički mandat.

Hapšenje opozicionih lidera i nasilna intervencija policije protiv demonstranata izazvala je kritike Evropske unije i SAD, dok je Rusija podržala Lukašenka.

Belorusija je prošle nedelje obustavila sve operacije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Minsku, pošto je ta organizacija osudila predsedničke izbore u Belorusiji.

Litvanija, koja predsedava OEBS-om, započela je konsultacije sa Belorusijom o nastavku rada kancelarije te organizacije u Minsku i pozvala vlasti u toj državi da oslobode preostala četiri predsednička kandidata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.