Oland apelovao da Evropa ne bude žrtveni jarac odricanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2017, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland apelovao da Evropa ne bude žrtveni jarac odricanja

Francuski predsednik Fransoa Oland apelovao je danas da Evropa "ne postane žrtveni jarac odricanja", nedelju dana pre prvog kruga predsedničkih izbora u zemlji, gde se neki kandidati zalažu za izlazak iz Evropske unije (EU).

"Evropa je do sada bila u stanju da nas >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zaštiti od rata i drugih sukoba. Treba da je sačuvamo a ne da ona postane žrtveni jarac odricanja", rekao je Oland na komemoraciji jedne bitke iz Prvog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, istorija nije naklonjena pojavi nacionalizma dok svetske institucije poput UN "garantuju mir već 70 godina".

Oland je dodao da Evropa treba da bude ujedinjena protiv terorizma.

Francuski predsednik je prisustvovao komemoraciji Druge bitke na Eni koja je najveća bitka ofanzive koju je predvodio francuski general Robert Nivel u Prvom svetskom ratu.

To je bila bitka između francuske i nemačke vojske na reci Eni od 16. aprila do 9. maja 1917. Završila se katastrofalno za francusku vojsku. Posle te bitke glavni teret ratovanja Zapadnom frontu preuzela je britanska vojska.

Tokom bitke stradalo je na francuskoj strani 187.000 ljudi, a na nemačkoj 163.000.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.