Odlučeno: Još jedan protivnik manje za Putina

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 17:25

Odlučeno: Još jedan protivnik manje za Putina

Vrhovni sud Ruske federacije je potvrdio odluku kojom je političaru Borisu Nadeždinu zabranjeno da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima

Nadeždin, koji je član gradskog veća Dolgoprudnija u Moskovskoj oblasti i koji je bio nominovan kao kandidat za predsednika od strane partije Građanske inicijative, poznat je kao otvoreni protivnik rata u Ukrajini.

U saopštenju objavljenom na društvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mrežama Nadeždin je rekao da će se žaliti na presudu kojom mu je zabranjena kandidatura.

Partija koja mu je pružila podršku, Građanske inicijative, nema poslanika u državnoj Dumi a ruski izborni zakon nalaže da kandidati koji su nominovani od strane vanparlamentrnih stranaka moraju da sakupe barem 100.000 validnih potpisa, da bi im se mogla registrovati kandidatura.

Nadeždin je uspeo da sakupi 105.000 potpisa, međutim Ruska centralna izborna komisija je proglasila više od 9.000 potpisa sa spiska nevažećim i time ga automatski diskfalifikovala iz trke za predsednika.

Po ruskim zakonima potencijalnim kandidatima može biti poništeno najviše pet odsto potpisa za kandidaturu.

Do sada je četvorici kandidata, uključujući i trenutnog predsednika Vladimira Putina, potvrđena kandidatura za predsedničke izbore koji su zakazani za 15-17. mart. Nijedan od trojice Putinovih protivkandidata se ne smatra stvarnim opozicionim predstavnikom, jer svi imaju svojevrsnu podršku Kremlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sud potvrdio zabranu kandidature opozicionom političaru Borisu Nadeždinu

Izvor: Radio 021, 05.Mar.2024, 00:10

Vrhovni sud Rusije potvrdio je odluku kojom je opozicionom političaru Borisu Nadeždinu zabranjeno da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima, koji treba da budu sredinom marta.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.