Obama i Maliki razgovarali o vojnom prisustvu SAD u Iraku

Izvor: Blic, 21.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Maliki razgovarali o vojnom prisustvu SAD u Iraku

Demokratski kandidat na američkim predsedničkim izborima Barak Obama razgovarao je danas, po dolasku u Bagdad, sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem o budućem prisustvu vojske SAD u toj zemlji, saopštili su zvaničnici.

Ovo je druga Obamina poseta Iraku, posle putovanja u tu zemlju 2006. i druga etapa njegove međunarodne turneje koju je započeo posetom Avganistanu. Neposredno po dolasku u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bagdad, senator iz Ilinoisa razgovarao je sa premijerom Malikijem o mogućem smanjenju broja američkih vojnika u Iraku, javila je agencija Glasovi Iraka. Povodom ovog pitanja, jednog od centralnih u kampanjama obojice predsedničkih kandidata SAD, Obama je najavio da će, ukoliko bude izabran, tražiti povlačenje trupa iz Iraka u roku od 16 meseci od kada stupi na dužnost šefa države.

Obama smatra da situacija u Avganistanu "treba da bude centralna tačka i glavni front borbe protiv terorizma" i da zato u tu zemlju treba poslati još američkih vojnika.

Po završeku posete Avganistanu, američki senator rekao je da je jedna od najvećih strateških grešaka koje je Amerika načinila posle 11. septembra 2001. bila što nije završila posao u Avganistanu i usmerila pažnju na situaciju u toj zemlji, dozvolivši da je rat u Iraku odvoji od potrage za vođom terorističke mreže Al Kaide Osamom bin Ladenom. SAD imaju u Avganistanu 36.000 vojnika, dok u Iraju imaju četiri puta više, iako je u maju i junu trostruko više američkih vojnika poginulo u Avganistanu.

Deo iračke javnosti strahuje da bi prebrzo povlačenje stranih trupa iz zemlje moglo da ugrozi krhku bezbednosnu situaciju i političku stabilnost.

S druge strane, mnogi Iračani misle da je Obamin predlog o povlačenju samo deo predsedničke kampanje i pokušaj da se privuku američki glasači, kojima je dosta rata, preneo je DPA. Posle Avganistana, kratkog zaustavljanja u Kuvajtu i Iraka, Obama će posetiti Jordan, Izrael, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Senator Barack Obama u Bagdadu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jul.2008

Predsjednički kandidat Demokrata Barack Obama stigao je u Bagdad . Očekuje se njegov susret s iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem i generalom Davidom Patraeusom, glavni zapovjednikom  američkih snaga u Iraku. Ranije je Obama izjavio da bi u ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.