ON JE POBEDIO! Objavljeni prvi rezultati predsedničkih izbora u novopečenoj NATO državi

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 21:11

ON JE POBEDIO! Objavljeni prvi rezultati predsedničkih izbora u novopečenoj NATO državi

Prvi krug izbora održan je 28. januara

Finski političar desnog centra, Aleksandar Stub iz stranke Nacionalna koalicija osvojio je 52,7 odsto glasova u drugom krugu izbora u Finskoj, dok njegov rival Peka Havisto iz partije Zelenih ima 47,3 odsto, pokazali su večeras prvi rezultati Ministarstva pravde.

Za sada je izbrojano 58,3 odsto glasova, a brojanje se nastavlja, navodi Rojters. , a tada je Stub imao najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << glasova, dok je Havisto bio drugi. Pošto nijedan od kandidata nije prešao 50 odsto glasova, održan je i drugi krug izbora.

Podsetimo, Stub je u prvom krugu dobio 28,1 odsto glasova, na osnovu 63,6 odsto obrađenog biračkog materijala. Posle njega, sledio je tada bivši ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto iz liberalne Partije zelenih koji je osvojio u prvom krugu 25,6 odsto, a potom nacionalista Jusi Hala-aho sa 16,6 odsto iz Partije Finaca.

Finska bira novog predsednika koji će voditi spoljnu i bezbednosnu politiku zemlje s novom ulogom unutar NATO saveza nakon što je prekinula višedecenijsku politiku neutralnosti pridruživši se zapadnom odbrambenom savezu posle ruskog napada na Ukrajinu.

- Mnogo je više nego što sam se nadao, vrlo sam zadovoljan i zahvalan - rekao je tokom kampanje bivši premijer Stub za javni medij Yle.

Havisto, koji je do prošle godine bio ministar spoljnih poslova, kazao je tada da očekuje da će ući u drugi krug.

- Ovo je divan rezultat prvog kruga i velika praznina do onih iza nas pa verujem da ćemo ići u drugi krug s Aleksandrom Stubom - rekao je za Yle.

Ulazak nordijske zemlje u NATO savez prošle godine je doveo do pretnji "protivmerama" njenog znatno većeg suseda Rusije. Finska je u decembru zatvorila svoju granicu s Rusijom za putnički saobraćaj u odgovoru na porast migranata koji su pokušavali da pređu granicu.

Moskva poriče finske optužbe da je tamo slala migrante.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAPETO U FINSKOJ U drugom krugu predsedničkih izbora vodi desničar sa 52,7 odsto glasova

Izvor: Blic, 11.Feb.2024

Finski političar desnog centra, Aleksandar Stub iz vladajuće Nacionalne koalicione partije desnog centra vodi u drugom krugu predsedničkih izbora sa 52,7 odsto osvojenih glasova, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa nakon što je prebrojano 58,3 odsto glasova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.