Nišlije i Novosađani šetali po mraku (FOTO)

Izvor: Mondo, 06.Apr.2017, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije i Novosađani šetali po mraku (FOTO)

U Srbiji su danas, četvrti dan zaredom, održanni protesti građana nezadovoljnih rezultatima predsedničkih izbora u Srbiji. Šetnje u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kruševcu protekle su u miru (uglavnom).

Četvrti dan za redom održan je protest nezadovoljnih ishodom predsedničkih izbora, a osim u Beogradu, protesti su održani >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u još nekoliko gradova Srbije.

Učesnici, mahom studenti i srednjoškolci organizovani putem društvenih mreža, okupili su se oko 18 sati i nezadovoljstvo izrazili udaranjem u bubnjeve, duvanjem u pištaljke i uzvikivanjem parola, kao i prethodnih dana.

Studenti u Beogradu su išli promenjenom trasom -  Bulevar kralja Aleksandra - Vukov spomenik, a zatim kroz Ulicu kraljice Marije, Takovsku, Kneza Miloša do Vlade Srbije, odakle su nastavili kroz Nemanjinu do Slavije. Odatle su krenuli ulicom Kralja Milana do Doma Narodne skupštine.

Protesti su odražani i u Nišu

U Nišu omladina danas još brojnija. Kroz ceo centar grada odjekuje: "Izlazite napolje!" Čekaju roditelje, profesore.. jednom rečju-građane! pic.twitter.com/1ueRYktwMi

— Nemanja Mirković (@mirkovic994) April 6, 2017

I u Novom Sadu je protest. Tamo se okupilo oko 1.000 ljudi, a na kolonu je bačen topovski udar, koji je lakše povredio devojku.

Tokom protestne šetnje u Nišu i Novom Sadu u ulicama gde se kretala kolona nestala je struja.

NOVI SAD. Ni ulični mrak nam ne može ništa. #protest#protivdiktature#protestprotivdiktature#novisad#serbiapic.twitter.com/myw2lOmQiH

— routine bites hard (@smoreston) April 6, 2017

Demonstranti su se u 18 sati okupili "kod murala" na Trgu Republike.

Kao i prethodnih dana, svoje nezadovoljstvo okupljeni, među kojima je najveći broj studenata i srednjoškolaca, iskazivali su duvanjem u pištaljke, udaranjem u bubnjeve i uzvikivanjem parola.

Nakon kratkotrajnog zadržavanja na Trgu Republike, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju, a na čelu kolone nosili su transparent "Protiv sistema", dok su, kao i prethodnih dana nosili transparente "Isključi RTS, uključi mozak", "Neću sendvič", "Nišmo ničiji, mi smo svoji", "Puko je"...

Trasa kojom su oni koji protestuju razlikovala se u odnosu na jučerašnju, kada su u koloni krenuli prema univerzitetskom kampusu, danas je najduža trasa bila na Bulevaru oslobođenja, Fruškogorskom ulicom i Bulevarom cara Lazara.

Na šetače u NS bačen topovski udar. Devojka lakše povredjena. pic.twitter.com/YAOAYWBFxO

— Dragan Gmizić (@DGmizic) April 6, 2017

I u Kruševcu je protestovalo nekoliko stotina ljudi, treće veče zaredom.

Okupljeni među kojima je pored mladih bilo i građana srednje generacije, okupili su se ispred Skuštine grada, odakle su prošetali do Trga mladih i nazad do Skupštine, a zatim do Gimnazije i ulicama Veselina Nikolića i Majke Jugovića do centra grada.

Nosili su parole na kojima piše "Kultura ne diktatura", "Sloboda medija", "Želim svoj narod da lečim", "Pijani: mladi na ulici, pilot helikoptera, trezni: Mitrovićev sin, Dačić", a tokom šetnje su se čule pištaljke i povici "Dole diktatura".

Evo kako se odvijao protest u glavnom gradu Srbije:

--------------------------------

21.20 - Završen današnji protest, sledeći najavljen za sutra.

21.10 - Protestanti su se vratili do Doma skupštine.

20. 52 - Peva se uglas dečija pesma "Vuče, vuče...bubo lenja"

20.51 - Kolona prolazi pored RIK-a uz povike " Gde su naši glasovi", posle čega je usledila bakljada.

20.42 - Okupljeni se zaustavili ispred Studija B gde su se čuli povici.

20.32 - Kolona se nakratko zaustavila u Kralja Milana. Učesnici protesta skaču po ulici uz ritam dobošara.

20.24 - Protestna kolona stigla do Slavije, gde su se nakratko zaustavili i krenuli ulicom Kralja Milana.

20.19 - Kolona stigla do Nemanjine 22 gde se nalaze ministarstva.

20.13 - Ka Vladi Srbije par puta poletele rolne toalet papira

20.10 - Kolona posle kraćeg stajanja krenula od Vlade Srbije ka Nemanjinoj ulici. Predvođeni dobošarima, učesnici skupa nose zastave Srbije a kolona se proteže od Vlade Srbije do vrha Ulice kneza Miloša.
Saobraćaj u Nemanjinoj ulici je obustavljen.

20.04 - Kolona stigla do Vlade Srbije uz pesmu Onesveti sei parolu Gotov je. Učesnici seli na ulicu ispred Vlade Srbije.

19.53 - Učesnici protesta krenuli niz Kneza Miloša ka Vladi Srbije.

19.43 - Kolona krenula dalje uz Takovsku ulicu.

19.41 - Počela minuta tišine za sve stradale u šestoaprilskom bombardovanju 1941. godine.

19.38 - Okupljeni i dalje stoje ispred RTS. Ponovo sedaju na ulicu uz povike.

19.36 - Ispred RTS krenula bakljada

Foto: Printscreen

19.35 - Kolona stigla u Takovsku ulicu i kreće se prema RTS - u uz buku. Neki građani udaraju u šerpe i tiganje dok stoje pored zgrade državne televizije. Čuju se povici izlazite napolje, gotov je...

19. 30 - U koloni je neko zapalio i baklju.

19.16 - Učesnici protesta pozdravljali su aplauzom pojedince koji su ih pozdravljali sa zgrada. Okupljeni su se zaustavili kod zgrade Pošstanske štedionice gde su priredili performans pošto su svi najpre seli na ulicu, a zatim skočili uzvikujući "Ko ne skače taj je Vučić".

19.09 - Kolona skrenula u ulicu Kraljice Marije i nastavlja dalje put. Moglo se čuti kako okupljeni uzvikuju: Av, av, av kao i "Izlazite napolje,"

19.03 - Kolona iz Bulevara kralja Aleksandra skrenula ka vukovom spomeniku.

18.45 - Okupljeni prolaze pored Pravnog fakulteta. Kolona je krenula u protestnu šetnju drugačijom rutom nego juče, kroz Bulevar kralja Aleksandra. Dobošari su na čelu kolone.

Mogli su se čuti i povici "Srbija, Srbija", ali i "lopovi, lopovi"

18.34 - Kolona se zaustavila na uglu sa Resavskom ulicom, gde dobošari izvode performans. U koloni ljudi uzvikuju "doboš, doboš" čime pozivaju dobošare da stanu na čelo kolone kao i juče.



18.32 - kolona krenula kroz Bulevar kralja Aleksandra.

18.30 - U jednom trenutku došlo do koškanja sa nepoznatim muškarcem. Agencija Beta navodi da je na početku protesta došlo do malog koškanja. Neko je pokušao da ispovocira mlade na čelu kolone, na šta su svi skandirali "Ovo su naši protesti, mi smo studenti".

Foto: Printscreen

18.29 - Okupljeni stoje na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra- Takovske i Kneza Miloša i uzvikuju parole

18.26 - Jedan deo kolone uputio se kroz Bulevar kralja Aleksandra i onda zastao. Za saobraćaj zaustavljena i Takovska ulica. Oni na čelu kolone nose veliki transparent na kom piše "Dole dikatura."

18.15 - Okupljenima ispred skupštine podeljen je papir na kome je stajalo obaveštenje da će biti dat minut ćutanja za žrtve šestoaprilskog bombardovanja 1941. kada se stigne do zgrade RTS.

18.10 - Građani izašli sa platoa na ulicu i blokirali saobraćaj u oba smera na Trgu Nikole Pašića.

Učesnici protesta nosili su nalepnice "Puk'o je", "Protiv nenormalnosti" i "Drugi krug", uzvikuju "Vučiću pede*u", "Lopovi", a nose i zastave Srbije i transparente "O(ne)svesti se", "Vučiću Šrederu", "Vučiću lopove", "Dole diktatura", "Danas sam na ulici da sutra ne bih živeo na njoj", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "BW nije za nas". Pojedni su nosili i srpske zastave.


Stefanović: SNS se ne meša

Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je večeras da nikome iz te stranke "ne pada na pamet da organizuje ili da se prikljućuje bilo kakvim kontraprotestima". "Protesti su izraz demokratske volje i neka svi koji to žele u njima učestvuju dokle god to žele. Mi se u to ni na koji način nećemo mešati", izjavio je Stefanović Tanjugu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.