Nino Burdžanadze: Neregulisani odnosi s Rusijom predstavljaju pretnju po stabilnost države

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2013, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nino Burdžanadze: Neregulisani odnosi s Rusijom predstavljaju pretnju po stabilnost države

25.10.2013. -

Predsednički izbori u Gruziji će biti održani 27. oktobra. Na dužnost šefa države pretenduju 23 kandidata. Kandidat za predsednika Gruzije, vođa stranke „Demokratski pokret – Jedinstvena Gruzija“, Nino Burdžanadze je dala ekskluzivni intervju za „Glas Rusije“.

U slučaju Vaše pobede, kakva će biti spoljna politika Gruzije? Da li nameravate da poboljšate odnose s Rusijom?

- Naravno, nameravam da poboljšam odnose s Rusijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Za mene će biti važna upravo delatnost na spoljnopolitičkoj sceni, kako bi se pojačala bezbednost i nezavisnost Gruzije i kako bi se regulisali problemi. Zato što neregulisani odnosi s Rusijom predstavljaju realnu pretnju po stabilnost i normalan razvoj države. U mom programu je jasno napisano da je jedan od glavnih prioriteta regulisanje odnosa s Rusijom. Prirodno, ne smatram da to treba da činimo na štetu po prijateljske odnose s drugim zemaljama.

Imaćemo normalne odnose sa Zapadom, ali ćemo težiti ka tome da rusko-gruzijski odnosi izađu iz ćorsokaka, ka produbljivanju naše saradnje na obostranu korist. Nemam iluzija da se to može vrlo brzo učiniti.

Imala sam sastanak s predsednikom Putinom, razmatrali smo praktično sve probleme u rusko-gruzijskim odnosima. Ne mogu da kažem da se naša mišljenja apsolutno poklapaju, ali sam videla želju da se shvati naša pozicija i pronađe izlaz iz ćorsokaka u kojem se nalazimo, zato sa sigurnošću mogu da kažem da mogu da vodim složene, ali normalne pregovore s Rusijom koji će obavezno dovesti do pozitivnih rezultata.


Da li je moguće mirno regulisanje konflikta s Abhazijom i Južnom Osetijom?

- Abhazija i Južna osetija su najbolnija pitanja. Kad je naš patrijarh bio u Rusiji rekao je gospodinu Putinu da su Abhazija i Osetija dve otvorene rane na telu Gruzije. Smatram da postoji mogućnost i šansa da se odnosi poboljšaju, zato što imamo dugu istoriju pozitivnih odnosa. Treba da vodimo direktan dijalog s Abhascima i Osetinima i ja ću ga sigurno voditi. Treba obnavljati poverenje između naših naroda, mostove koji su između nas uvek postojali. Ako Rusija odigra makar neutralnu ulogu uspećemo da regulišemo ove probleme.

Bio bi veliki napredak kad bi Rusija zaista odigrala mirovnu ulogu u regulisanju ovih konflikata, ali odlučujuću reč treba da kažeu Gruzijci, Abhasci i Osetini, zato što mi treba da se dogovaramo. Mislim da će i Abhasci i Osetini polaziti od interesa svojih sopstvenih naroda, a Gruzijci treba da im pokažu da je u interesu njihovog naroda naše jedinstvo i regulisanje konflikta. A Rusiji treba da pokažemo da je u interesu Rusije da ima dobrosusedske odnose s jedinstvenom Gruzijom, a ne s onom koja je razdrobljena ili neprijateljski raspoložena.


Da li je moguće obnavljanje diplomatskih odnosa između Rusije i Gruzije bez regulisanja ovog pitanja?

- S diplomatskim odnosima ili bez njih, mi treba da vodimo sveobuhvatni dijalog i pregovarački proces s Rusijom na najvišem nivou. U to sam apsolutno uverena.

Vas smatraju proruskim političarem. Da li će Vam to smetati na izborima?

- Šta znači proruski političar? Čovek koji želi da ima normalne odnose s Rusijom? Za mene su najvažniji interesi Gruzije. A u interesu moje države je da ima normalne odnose s Rusijom, da nema one probleme koji sad postoje. Svi oni koji me podržavaju ne smatraju me proruskim, već progruzijskim političarem za kojeg su najvažniji interesi sopstvene države. Neki su me nazvali izdajnikom zbog toga što sam doputovala u Moskvu, rukovala se s Putinom i pregovarala s njim, ali ja sam političar, patriota svoje zemlje, za mene je važnije šta će se o meni pričati za dvadesetak godina.

Da li je teško biti žena u gruzijskoj politici?

- Ne znam da li je ženama u politici teško u drugim zemljama. U politici je uopšte teško, jer principi kojih se pridržavam veoma komplikuju život uopšte, a tim pre u politici. Smatram da čovek treba da odgovara za svoje reči, za svoje postupke. Treba da bude maksimalno valjan, a to je u politici teško. Tako je verovatno i u životu, a posebno u politici. Nisam oduševljena metodama koje koriste gruzijski političari – muškarci.

Čime se Nino Burdžanadze bavi osim politike?

- Trenutno ničim, zato što mi fizički ne ostaje vremena. Kad imam vremena volim da čitam i uvek pročitam bar nekoliko stranica pre nego što zaspim, ali to ne činim u poslednjih meseci i po dana, zato što više nemam snage. Volim pozorište i nedostaju mi moskovska pozorišta. Volim klasičnu muziku, zimi volim da skijam, volim cveće, pse, ponekad volim da skuvam nešto. Ali, kao što možete da shvatite, za to mi ostaje vrlo malo vremena.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.