Moldavija: Vodi proruski kandidat za predsednika

Izvor: B92, 31.Okt.2016, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moldavija: Vodi proruski kandidat za predsednika

Preliminarni rezultati predsedničkih izbora u Moldaviji pokazuju da proruski kandidat vodi sa oko 53 odsto glasova, javila je agencija AP.

Izborna komisija saopštila je posle više od polovine prebrojanih glasova da je kandidat socijalista Igor Dodon, koji je za bliže odnose sa Moskvom, osvojio 52,7 odsto glasova.

Maja Sandu, bivša ekonomistkinja Svetske banke i proevropska figura, nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se na drugom mestu sa osvojenih 33,82 odsto glasova.

Na predsedničkim izborima u Moldaviji učestvovalo je devet kandidata. Glavna borba vodila se između pristalica približavanja Rusiji i pristalica evropske integracije.

Za nastavak saradnje s Rusijom su lider socijalista Igor Dodon i kandidat koalicije Naše partije Dmitrij Čubašenko. Ostali kandidati zalažu se za evropske intergracije.

Ovo je prvi put za 20 godina da građani Moldavije biraju predsednika na direktnim izborima, navodi agencija AP.

EU i SAD, kao i Rusija, pokušavaju da ostvare što veći uticaj u toj siromašenj poljoprivrednoj zemlji s 3,5 miliona stavovnika, koja se nalazi između članice EU Rumunije i Ukrajine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.