Miloš Zeman novi predsednik Češke

Izvor: B92, 26.Jan.2013, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miloš Zeman novi predsednik Češke

Prag -- Miloš Zeman izabran je danas za novog predsednika Češke. Miloš Zeman postao je treći predsednik Češke, a prvi koga su birali građani na direktnim izborima.

On će na funkciji šefa države zameniti evroskeptika Vaclava Klausa.

Zeman je osvojio skoro 55 odsto glasova, dok je za njegovog rivala - konzervativca i ministra spoljnih poslova Karela Švarcenberga glasalo 45 odsto birača.

Češki premijer Petr Nečas čestitao je Zemanu izbor za predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Češke. Zemanov protivkandidat, šef češke diplomatije knez Karel

Švarcenberg,priznao je izborni poraz.

"Skoro deset odsto glasova je jasna razlika, i to priznajem. Nadam se da će Miloš Zeman uspeti da bude predsednik svih građana", kazao je

Švarcenberg i zahvalio svom timu što tokom kampanje nije posegao, kao suparnički, za lažima, manipulacijama i niskim udarcima.

Odziv je dostigao 59 odsto od 8,4 miliona registrovanih birača.

"Kosovo teroristička zemlja"

Miloš Zeman je tokom kampanje više puta pominjao Kosovo. On je tada najavljivao da, ukoliko bude izabran, neće dopustiti da Češka pošalje ambasadora u Prištinu. "Povukao bih čak i otpravnika poslova, koji je tamo, a kamoli da šaljem ambasadora. Smatram da je Kosovo teroristički režim koji finansiraju narko-mafije", rekao je Zeman agenciji ČTK.

Miloš Zeman je u prisustvu svoje ćerke Kateržine, koja mu je od početka pomagala u predizbornoj kampanji, obećao na prvoj konferenciji za štampu da će biti predsednik običnih Čeha, a nikako "tajkunskih mafija povezanih s politikom".

"Obećavam da ću biti predsednik svih 10 miliona građana, i onih na levici i onih na desnici. To je obaveza svakog izabranog predsednika. Do sada je bila utakmica između Sparte i Slavije. Sada igram za reprezentaciju, za Češku Republiku", obećao je novi češki predsednik.

Slovačka je prva strana zemlja koju će Zeman posetiti, što je pravilo i tradicija od raspada Čehoslovačke, bez obzira ko je na vlasti u Pragu.

Zeman je potvrdio da, za razliku od prethodnika Vaclava Klausa, neće menjati činovnike u predsedničkoj kancelariji.

Najavio je, međutim, da će svakako insistirati na promeni obezbeđenja zbog incidenta u kome je jedan Čeh izveo "atentat" na predsednika Klausa bezopasnim plastičnim pištoljem za pejntbol, a obezbeđenje nije reagovalo, pa su mladića uhvatili sami građani na trgu.

Jedan od zadataka koji čeka Miloša Zemana jeste da smiri strasti i podele u češkom društvu koje su ovi izbori produbili, a posebno kampanja s niskim udarcima i ksenofobnim raspirivanjem straha od moćnog nemačkog suseda.

"Kampanja je bila neuobičajeno oštra. Iskopala je rovove. Izbori su završeni i pobedniku pripada slava a poraženom čast. Sada je vreme da se situacija smiri", kazao je premijer Petr Nečas.

U Češkoj je održan drugi, odlučujući krug predsedničkih izbora na kojima su građani birali između Zemana i Švarcenberga. Oko 14.000 glasačkih mesta otvoreno je juče i zatvoreno je u 14 sati po lokalnom vremenu.

Zeman i Švarcenberg osvojili su najviše glasova u prvom krugu izbora, u kome je učestvovalo devet kandidata.

U pitanju su prvi izbori na kojima Česi direktno biraju šefa države, pošto je do sada predsednik bio biran u parlamentu na period od pet godina.

Zeman je u prvom krugu osvojio 24,3 odsto glasova, nešto malo više od ekscentričnog političara Švarcenberga, koji je u drugi krug ušao sa 23,4 odsto osvojenih glasova.

Nešto više od 8,4 miliona Čeha sa pravom glasa birali su predsednika u trenutku kada su suočeni sa recesijom i strogom štednjom, a zemlja okreće stranicu posle 10-godišnje vladavine evroskeptika Vaclava Klausa.

Ovlašćenja češkog predsednika su ograničena u poređenju sa ovlašćenjima šefova mnogih drugih država i uglavnom su fokusirana na imenovanje ili smenjivanje članova vlade, generala i sudija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NOVI ČEŠKI PREDSEDNIK MILOŠ ZEMAN: Levičar za kojeg je Kosovo "teroristički režim"

Izvor: S media, 26.Jan.2013

Na prvim direktnim predsedničkim izborima u Češkoj pobedio je levičar i bivši premijer Miloš Zeman, koji će na funkciji šefa države zameniti evroskeptika Vaclava Klausa, pokazuju zvanični rezultati nakon obrađenih 94 odsto glasova...Prema češkom Statističkom zavodu, Zeman (68) dobio je...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.