Mihailu Saakašviliju preti suđenje u Evropi

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2012, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihailu Saakašviliju preti suđenje u Evropi

11.05.2012. -

U Belgiji je pripremljen sudski proces protiv Mihaila Saakašvilija. Predsedniku Gruzije na inicijativu pravobranilaca odbeglih iz zemlje, sudiće za zločine protiv čovečnosti, falsifikaciju rezultata predsedničkih izbora 2007. godine i za započinjenje rata protiv Rusije 2008. godine.

Suđenje Mihailu Saakašviliju može da započne u Briselu tokom narednog meseca. Svi papiri su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pripremljeni, advokati će raditi aktivno. Belgijsko zakonodavstvo dozvoljava da se razmatraju slučajevi protiv stranih građana, ako je reč o genocidu, ratnim sločinima ili zločinima protiv čovečnosti. Onima koje proglase krivim Belgija zabranjuje ulazak na svoju teritoriju. Tačnije zatvara pristup institucijama EU koje se nalaze u Briselu, kao i sedištu NATO-a. Nije teško započeti ovakvo suđenje. Mnogo je teže postići pobedu i to da ona izvrši uticaj na realni život. Što se tiče Saakašvilija, teško da će ga osuditi, ali pravobraniocima će poći za rukom da podignu prašinu, smatra šef sektora za kavkaska istraživanja Centra za istraživanje problema stranih zemalja Jana Amelina.

To što se nama čini prilično očiglednim, na primer to da je Saakašvili u avgustu 2008. godine započeo rat, kao i da je uskratio slobdu štampe, sasvim drugačije izgleda kada to treba dokazati na sudu, nalazeći se daleko od Gruzije u kojoj je većina dokaza i svodoka koji bi mogli da istupe na strani optužbe. A kao javni proces to sve ima smisla. Ako je teško suditi Saakašvijilu na običnom sudu, ne bi bilo loše suditi mu na sudu istorije ili bar sudu savremenika.

U poslednje vreme stari saveznici gruzijskog predsednika u EU i NATO su se distancirali od njega. Stranice medija šarene se od raznovrsnih izjava Saakašvilija o tome da će uskoro biti ukinut vizni režim između Gruzije i EU i o tome da će NATO i EU sami moliti Gruziju da se pridruži ovim organizacijama. Evropski lideri i SAD ćute na ova istupanja. Jedini okret u stranu Gruzije bilo je samo to što EU nije priznala rezultate izbora u Južnoj Osetiji. Može se steći utisak da su saveznici napustili Saakašviija. Ali on je ipak i dalje potreban Evropi i SAD, smatra šef odeljenja za kavkaz Instituta za zemlje ZND Feliks Stanevski.

Saakašvili je kompromitovan. Prema njemu odnos na nivou javnog mnjenja i na ličnom nivou političara nije samo suzdržan, već pre negativan. Evropa bi sa zadovoljstvom videla nekog drugog na mestu predsednika Gruzije. Ali nekog drugog oni ne mogu da odaberu. Njima je potrebna ne samo zamena, već onaj koji će nastaviti kurs stupanja Gruzije u Severnoatlantsku alijansu, nastaviti kurs negativnih odnosa sa Rusijom. To je potrebno Zapadu. Gruzija je za njih saveznik na Kavkazu, strateški važna teritorija. Zato oni neće napustiti Saakašvilija.

Da dodamo da su međunarodni procesi u briselu već nekoliko puta donosili realnu korist. 2003. godine za kršenje ljudskih prava tamo su sudili bivšem predsedniku Čada Hisenu habreu koji se sada nalazi pod pritvorom u Senegalu. Palestinci su postigli osudu izraelskog premijera Ariela Šarona. Dok je trajao proces i dok su advokati pokušavali da ospore njegove rezultte, Šaron je bio primoran da propusti nekoliko važnih poseta Briselu, što se odrazilo na njegovu političku karijeru. Gruzijski pravobranioci nadaju se da će odrezati Saakašvilija od zvanične komunikacije sa EU i NATO-om. Takođe oni smatraju da će mu podignuta prašina smetati da se još jednom kandiduje za gruzijskog predsednika.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.