Komorovski i Kačinjski idu u drugi krug

Izvor: Blic, 21.Jun.2010, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komorovski i Kačinjski idu u drugi krug

Bronjislav Komo­rovski, kandidat vladajuće Graðanske platforme i predsednik Sejma i Jaroslav Kačinjski, bivši premijer i lider konzervativne stranke Pravo i Pravda plasirali su se u drugi krug vanrednih predsedničkih izbora u Poljskoj koji će biti održan 4. jula.

Komorovski je, prema anketama, u prvom krugu osvojio izmeðu 40 i 46 odsto, a Kačinjski, brat blizanac predsednika Leha Kačinjskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je poginuo u avionskoj nesreći 10. aprila kraj Smolenska, dobio je od 32 do 36 odsto glasova. Treći po broju osvojenih glasova je lider postkomunističkog Saveza demokratske levice Gžegož Napjeralski, za koga je glasalo između 12 i 14odsto birača.

Analitičare i agencije iznenadio je odziv birača, veći nego što se očekivalo, s obzirom na to da su u južnim i centralnim oblastima Poljske zbog posledica katastrofalnih poplava ovog meseca mnogi do birališta plovili čamcima ili amfibijama vatrogasne službe.

Komorovski (58) je sinoć zahvalio svojim rivalima - lideru postkomunista Gžegožu Napjeralskom i lideru Poljske narodne stranke, vicepremijeru Valdemaru Pavlaku, na čije birače računa u drugom krugu. „U životu i fudbalu najteža je završnica. Budimo toga svesni. Hvala vam i molim vas za još", kazao je Komorovski posle objavljivanja prognoza.

Biralište i na Kosovu

Po prvi put su na predsedničkim izborima u Poljskoj glasali i poljski vojnici u svim misijama, jer je, za razliku od ranijih godina, otvoreno i biralište na Kosovu u američkoj bazi Bondstil. Tu su, pored poljskih vojnika Kfora, svoj glas nekom od kandidata dali i poljski policajci iz misije Euleksa.

„U drugom krugu biraće se izmeðu dve vizije Poljske. Moramo da pobedimo. Zbog Poljske i za demokratiju", kazao je u izbornom štabu konzervativaca Jaroslav Kačinjski. Jedan od argumenata u predizbornoj kampanji koji je Kačinjski često koristio bilo je upravo to da bi za poljsku demokratiju bilo pogubno da sva vlast, vlada i predsednik, bude u rukama jedne stranke.

Upravo to je bio slučaj u Poljskoj od 2005. do 2007. godine kada je vlast čak bila u rukama samo jedne porodice. Leh Kačinjski bio je šef države, a njegov brat blizanac Jaroslav predsednik vlade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.