Ko je novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović: Uleteo kao rezerva, studirao na Oksfordu

Izvor: B92, 02.Apr.2023, 21:11

Ko je novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović: Uleteo kao rezerva, studirao na Oksfordu

Jakov Milatović, jedan od lidera pokreta Evropa sada, pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora protivkandidata Mila Đukanovića.

Centar za monitoring i istraživanje saopštio je da na osnovu više od 90 odsto obrađenog materijala, Jakov Milatović ima 60,1 odsto glasova, a Milo Đukanović 39,9.

Treba napomenuti da je u TV duelu, nekoliko dana pre održavanja drugog kruga izbora, poručio Đukanoviću da će ga pobediti u nedelju.

"Ja ću vas, gospodine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Đukanoviću, da pošaljem u političku prošlost u nedelju, to znamo i vi i ja, to je matematika, a na kraju, to su i godine. Okrenućemo novu stranicu demokratskog i ekonomskog razvoja Crne Gore", naglasio je tada Milatović.

Rođen je 1986. godine u Podgorici, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosečnom ocenom 10 i bio je student generacije.

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinoj, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu. Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.

Radio je u NLB banci, Dojče banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih.

Autor je više stručnih radova i koautor je dve knjige.

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice.

On je u predsedničku trku ušao silom prilika. Naime, predsedništvo "Pokreta Evropa sad" krajem januara izabralo je svog lidera Milojka Spajića kao predsedničkog kandidata.

Spajić je, kao i Milatović, bivši su ministar, a "Evropa sad" je bio naziv njihovog ekonomskog programa. Kasnije su formirali pokret istog imena, a koji je bio najveći pobednik lokalnih izbora 2022, kada je Milatoviću bila namenjena funkcija gradonačelnika Podgorice.

Međutim, zbog problema oko prebivališta i dvojnog državljanstva Državna izborna komisija (DIK) odbila je Spajićevu kandidaturu za predsednika Crne Gore, pa se kandidovao Milatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Milo Đukanović

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biografija novog predsednika Crne Gore: Ko je Jakov Milatović

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Apr.2023

Ko je Jakov Milatović, čovek koji je u drugom krugu izbora pobedio Mila Đukanovića i tako okončao njegovu trodecenijsku vladavinu? Kako je tekao njegov politički razvojni put i zašto je odlučio da uđe u politiku? Ovo je biografija potpredsednika Pokreta Evropa sad i novoizabranog predsednika...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.