Izlazna anketa: Ubedljiva pobeda Johanisa na predsedničkim izborima u Rumuniji

Izvor: Beta, 24.Nov.2019, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlazna anketa: Ubedljiva pobeda Johanisa na predsedničkim izborima u Rumuniji

Predsednik Rumunije Klaus Johanis ubedljivo je danas pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.Konzervativac Johanis osvojio je 66,5 odsto glasova, a doskorašnja premijerka, kandidatkinja Socijaldemokratske partije Vijorika Dančila 33,5 odsto, objavila je organizacija IRES koja je sprovela izlaznu anketu.U prvom krugu izbora pre dve nedelje, Johanis je osvojio 37,8 odsto glasova, a Dančila 22,2 odsto.Zvanični preliminarni rezultati izbora očekuju se kasnije večeras.Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta.Johanis je obećao nastavak borbe protiv korupcije i jačanje vladavine prava u zemlji sa 19,4 miliona stanovnika.On je danas kazao da je glasao "za modernu, evropsku, normalnu Rumuniju", dok je Dančila obećala "više angažmana, rada i posvećenosti rumunskom narodu".Parlament je 10. oktobra izglasao nepoverenje Dančilinoj vladi, koja se našla pod teretom optužbi za korupciju i kritika Evropske unije zbog pravosudnih reformi, koje se tumače kao ugrožavanje vladavine prava i nezavisnosti sudija.Poslanici su 4. novembra izglasali novu, manjinsku vladu na čelu s Ludovikom Orbanom iz Nacionalne liberalne stranke, na čijem je čelu ranije bio Johanis.Johanis se često sukobljavao s Dančilom i njenom partijom zbog pravosudnih reformi i drugih zakona. Opozicija i kritičari vlade ...
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubedljiva pobeda Johanisa na predsedničkim izborima u Rumuniji

Izvor: Danas, 24.Nov.2019

Predsednik Rumunije Klaus Johanis ubedljivo je danas pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.