Izabran novi predsednik Paragvaja

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 12:10

Izabran novi predsednik Paragvaja

Santiago Penja, kandidat vladajuće konzervativne stranke "Colorado", pobedio je na predsedničkim izborima u Paragvaju.

Posle gotovo svih prebrojanih listića, Penja (44) je dobio 42,8 posto glasova, saopštilo je nacionalno izborno telo.

Penja, bivši ministar finansija je imao 15 posto prednosti u odnosu na rivala lijevog centra Efraina Alegrea (60) iz koalicije "Concertacion".

U proteklih 76 godina stranka "Partido Colorado" je izgubila samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedne izbore u toj južnoameričkoj državi – nije bila na vlasti od 2008. do 2013. godine.

Pre pet godina Alegre je izgubio od Marija Abda Beniteza, dosadašnjeg predsednika u odlasku. Abdo Benitez nije smeo da se kandiduje ponovo iz ustavnih razloga jer predsednik ima samo jedan mandat.

Paragvaj ima gotovo sedam miliona stanovnika i uz Boliviju je jedina zemlja Južne Amerike bez izlaza na more.

Glavni izvozni proizvodi su mu soja, struja i govedina.

Osim predsednika, u nedelju su novoizabrani i Senat, Zastupnički dom i guverneri, a prema izbornom telu, čini se da je "Colordo" odbranio i svoju parlamentarnu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izbor Santjaga Penje za predsednika Paragvaja znači i dalje bliske veze sa Tajvanom

Izvor: Blic, 01.Maj.2023

U Paragvaju je vladajuća stranka, Partija Kolorado, zadržala mesto predsednika države, pošto je Santjago Penja pobedio kandidata opozicione koalicije Efraina Alegrea, tako da će veze Asunsiona sa Tajvanom ostati bliske, objavio je danas Gardijan.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.