Izabran novi predsednik Paragvaja

Santiago Penja, kandidat vladajuće konzervativne stranke "Colorado", pobedio je na predsedničkim izborima u Paragvaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.05.2023.

12:01

Izabran novi predsednik Paragvaja
Foto: EPA-EFE/Raul Martinez

Posle gotovo svih prebrojanih listića, Penja (44) je dobio 42,8 posto glasova, saopštilo je nacionalno izborno telo.

Penja, bivši ministar finansija je imao 15 posto prednosti u odnosu na rivala lijevog centra Efraina Alegrea (60) iz koalicije "Concertacion".

U proteklih 76 godina stranka "Partido Colorado" je izgubila samo jedne izbore u toj južnoameričkoj državi – nije bila na vlasti od 2008. do 2013. godine.

Pre pet godina Alegre je izgubio od Marija Abda Beniteza, dosadašnjeg predsednika u odlasku. Abdo Benitez nije smeo da se kandiduje ponovo iz ustavnih razloga jer predsednik ima samo jedan mandat.

Paragvaj ima gotovo sedam miliona stanovnika i uz Boliviju je jedina zemlja Južne Amerike bez izlaza na more.

Glavni izvozni proizvodi su mu soja, struja i govedina.

Osim predsednika, u nedelju su novoizabrani i Senat, Zastupnički dom i guverneri, a prema izbornom telu, čini se da je "Colordo" odbranio i svoju parlamentarnu većinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: