Irački milijarder  kupio kuću Baraku Obami

Izvor: Blic, 27.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački milijarder kupio kuću Baraku Obami

Britanski milijarder iračkog porekla Nadmi Auči možda je finansirao kupovinu kuće Baraka Obame, jednog od vodećih kandidata na predsedničkim izborima u SAD, spekuliše britanski „Tajms". To bi, ako se potvrdi, moglo naneti ozbiljan udarac naporima tamnoputog senatora iz Ilionisa da uđe u Belu kuću, možda teži od priznanja da je u mladosti pušio marihuanu.

Auči, koji spada u najbogatije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ljude u Britaniji, pozajmio je milione dolara Toniju Resku, sponzoru Obamine predizborne kampanje, samo par nedelja pre nego što je tamnoputi senator kupio vilu u južnjačkom stilu u Čikagu.

Kompanija povezana sa Aučijem, protiv kojeg je u Francuskoj podignuta optužnica za korupciju, registrovala je kredit na ime Antoana - Tonija Reska 23. maja 2005. Auči kaže da je kredit iznosio 3,5 miliona dolara. Samo tri nedelje kasnije Obama je kupio kuću na jugu Čikaga, dok je Reskova žena kupila parcelu do nje, istog dana. Sedam meseci kasnije supruga Reska, koji je tada već bio pod istragom, prodala je parče zemlje Obami da bi mogao da uživa u većoj bašti. Senator sada priznaje da je taj ugovor bio „glupa greška".

U međuvremenu, Resko je uhapšen u SAD jer je narušio uslove prethodne uslovne kazne time što nije prijavio drugih 3,5 miliona dolara kredita od britanskog milijardera, koje je uzeo u aprilu 2007.

Sada su velike šanse da ime demokratskog predsedničkog kandidata izbije na površinu na suđenju Resku koje počinje iduće nedelje.

Okružni sud u Čikagu je pred suđenje Resku 3. marta doneo odluku u kojoj se navodi se da će federalnim tužiocima biti dozvoljeno da iznesu dokaze vezane za honorar Reskovog saradnika Džozefa Armade od 375.000 dolara, koje je dobio u okviru navodnog podmićivanja koje je organizovao Resko. Takođe je navedeno da tužioci mogu da postavljaju pitanja o tome da je pomenuti honorar navodno iskorišćen kao politička donacija u ime Armade „jer je Resko već dao maksimalni iznos dozvoljen zakonom i nije mogao da da donaciju da u svoje ime". U dokumentu se ne precizira da je Obama dobio tu donaciju, ali je poznato da je on, tokom kampanje za ulazak u Senat 2004, dobio od Armade, po nalogu Reska, sumu od 10.000 dolara. Obama je, doduše, taj iznos poklonio u dobrotvorne svrhe.

Resko je tada bio član Obaminog senatorskog finansijskog odbora, a sponzor je njegove političke karijere još od 90-ih godina.

Komentarišući odluku suda, predstavnik Obamine predizborne kampanje Bil Barton je rekao da senatorov štab vraća sve donacije koje imalo mogu biti sporne.

„Senator Obama nije umešan u pitanja o kojima je reč na suđenju", kazao je Barton.

Resko je optužen da je organizovao mahinacije vezane za jedan penzijski investicioni fond. Sporne su i njegove transakcije u kojima je, navodno, obećao jednom biznismenu imenovanje na državni položaj u zamenu za donaciju od 50.000 dolara za guvernera Ilinoisa, demokratu Roda Blagojevića.

Auči, osamnaesti na listi najbogatiji Britanaca čije je bogatstvo procenjeno na oko 2,5 milijardi funti, optužen je za korupciju u Francuskoj 2003. i izrečena mu je uslovna kazna i dodatno naloženo da plati 1,4 miliona funti zbog umešanosti u aferu iz devedesetih godina oko francuske naftne kompanije „Elf", za koju neki kažu da je bila najveći politički i korporacijski skandal u posleratnoj Evropi.

Auči je osnovao svoju kompaniju „Dženeral mediteranijan holding" 1979, godinu dana pre nego što je napustio Irak. On tvrdi da je sa svojom rodnom zemljom poslovao u vreme dok je ona bila prijatelj Zapada, a da je trgovinu prekinuo sa režimom Sadama Huseina, čim su protiv njega uvedene sankcije zbog invazije na Kuvajt.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.