I magarci pomažu pri organizovanju izbora

Izvor: B92, 04.Apr.2014, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I magarci pomažu pri organizovanju izbora

U Avganistanu se 5. aprila održavaju treći predsednički izbori od svrgavanja talibanske vlasti, a vlasti se na sve načine trude da izborni materijal dopreme i do najudaljenijih delova zemlje, čak i uz pomoć magaraca.

U dolini Pundžir, kako je snimila agencija Frans pres, lokalni zvaničnici pripremaju plastične kutije sa glasačkim listićima i drugim izbornim materijalom i tovare ih na magarce sa kojima će se zatim pešice uputiti do najudaljenijih biračkih mesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U ovim nepristupačnim planinskim krajevima, nema puta i vozila kojim bi se stiglo do ljudi koji tu žive.

Oko 12 miliona glasača će na oko 6.000 glasačkih mesta birati lidera između 11 kandidata, a očekuje se da će izborni proces trajati sve do polovine leta.

Ne očekuje se da ijedan kandidat zadobije podršku više od 50 odsto glasača u prvom krugu, a drugi krug biće održan kad se izbroje svi glasovi: dakle, sredinom maja, kad stignu glasački listići i iz najudaljenijih delova zemlje i kad "prođu" sve eventualne žalbe.

Potom još najmanje šest nedelja za prebrojavanje i žalbe u drugom krugu. Tako da, iako aktuelni predsednik Hamid Karzai zvanično završava mandat u maju, analitičari ocenjuju da će Avganistan dobiti novog lidera tek u julu ili avgustu, najranije.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.