HR bira predsednika 11. januara?

Izvor: B92, 16.Okt.2014, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR bira predsednika 11. januara?

Predsednički izbori u Hrvatskoj biće održani, najverovatnije, 11. januara.

Prema neslužbenim informacijama iz vrha vlasti, premijer Zoran Milanović i aktuelni predsednik Ivo Josipović razgovarali su o datumu i najbliži su tome da se birališta otvore druge nedelje iduće godine.

Taj datum su izabrali iz više razloga, piše Večernji list. Vrhunac kampanje ne bi se poklapao s praznicima, pa bi građani na miru proveli Božić i Novu godinu. Takođe, zimski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspust se završava 9. januara, što znači da će se do izbora vratiti birači koji su sa decom otišli na zimovanje.

Drugi krug izbora bi, ako ostane takva odluka, bio 25. januara.

Sadašnji predsednik Josipović izabran je 10. januara 2010. godine. Predsednik Hrvatske bira se neposredno, na mandat od pet godina, a ograničen je na dva mandata.

Šef hrvatske države mora biti izabran apsolutnom većinom glasova birača koji su izašli na izbore. Ako niko ne dobije tu većinu u prvom krugu, za dve nedelje ide se u drugi krug izbora, u kojem učestvuju dva kandidata s najviše glasova.

Prema poslednjim anketama koje je za RTL sprovela agencija Promocija Plus, Josipović bi dobio 47,1 odsto glasova birača, a njegov najveći rival, Kolinda Grabar Kitarović,koju kandiduje HDZ, 30 odsto.

Takvi rezultati pokazuju da je drugi krug predsedničkih izbora vrlo izvestan.

List podseća da je dosad u prvom krugu pobeđivao jedino Franjo Tuđman, i to 1992. i 1997. godine.

Aktuelni predsednik na prošlim izborima takođe se u dva kruga borio za pobedu, a u drugom krugu je pobedio Milana Bandića, sadašnjeg gradonačelnika Zagreba.

Prema nekim procenama, Josipoviću bi na ruku išla što veća izlaznost na izborima.

Ali, za sada je teško prognozirati kolika će ona biti. Prema anketi agencije Promocija Plus, početkom oktobra, na birališta bi izašlo 57 odsto birača. Neki analitičari ocenjuju da bi moglo doći do manje izlaznosti za nekoliko meseci, ako je suditi prema trendu zasiićenosti birača kampanjom, iako ona još zvanično nije ni počela.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.