Izvor: Radio 021, 29.Nov.2018, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruzija dobila prvu predsednicu

Salome Zurabišvili, koja je pobedila na predsedničkim izborima u Gruziji, biće prva žena na čelu te bivše sovjetske republike na Kavkazu.

Ona je pobedila u drugom krugu predsedničkih izbora u Gruziji, osvojivši 59,52 odsto glasova, saopštila je danas gruzijska Centralna izborna komisija.

Zurabišvili (66) je kao nezavisni kandidat imala podšku vladajuće partije Gruzijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << san koju je osnovao bankar i milijarder Bidžina Ivanišvili, najbogatiji Gruzijac, koji je bogatstvo stekao uglavnom u Rusiji.

Rođena je u Francuskoj u porodici gruzijskih političkih emigranata koji su Gruziju napustili 1921. godine. U Gruziju je prvi put došla sa 36 godina.

Neki joj zameraju što gruzijski govori s francuskim akcentom, a ona odgovara da je maternji jezik u Parizu naučila samo u porodici i da je ponosna na svoja dosadašnja dostignuća, prenose svetski mediji.

Diplomatsku karijeru počela je 1974. u francuskoj spoljnopolitičkoj službi gde je posle više funkcija 2003. godine bila imenovana za ambasadorku Francuske u Tbilisiju.

Zatim se povukla iz francuske diplomatije, a 2004. godine ju je tadašnji gruzijski predsednik Gruzije imenovao za šeficu diplomatije Gruzije. Na toj poziciji ostaje samo godinu dana nakon čega prelazi u opoziciju. Pre dve godine postala je poslanica u gruzijskom parlamentu.

Više puta je govorila da se zalaže za izbalansirane odnose Gruzije s Rusijom i Zapadom. Gruzija teži članstvu u EU i NATO-u.

Iz Moskve navode da su primili k znanju da je Zurabišvilijeva pobedila na izborima ali da ne žele da komentarišu tu stvar dok se Tbilisi ne izjasni o bilateralnim odnosima s Rusijom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ipak dodaje da njena pobeda čini Moskvu optimističnom.

Ruska agencija TAS S prenoseći njenu biografiju ističe da je diplomirala na Institutu za političke studije u Parizu i da su u fokusu njenih studija na američkom Univerzitetu Kolumbija bile ruske studije.

"Naš izbor je miroljubiva Gruzija, ujedinjena zemlja ravnopravnih građana. Naš izbor je dijalog sa onim delovima društva koji danas nisu glasali za mene i koji se danas ne slažu sa nama. Ali svi smo mi državljani jedne zemlje", poručila je Salome Zurabišvili po objavljivanju rezultata.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.