Grof za predsednika Poljske

Izvor: Glas javnosti, Beta, 28.Mar.2010, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grof za predsednika Poljske

VARŠAVA - Poljski vladajući liberali premijera Donalda Tuska odlučili su juče da kao rivala na predsedničkim izborima na jesen sadašnjem predsedniku Lehu Kačinjskom predlože nekadašnjeg disidenta iz slavne plemićke porodice, sada predsednika Sejma poljskog parlamenta Bronjislava Komorovskog.

Članovi Građanske platforme birali su ko će biti kandidat za predsednika Poljske glasanjem poštom ili putem >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << interneta, prvi put u istoriji Poljske u preliminarnim partijskim izborima po američkom modelu.

Premijer Donald Tusk, donedavno viđen kao jedini mogući protivkandidat Kačinjskom, naprasno je odlučio da mu više odgovara funkcija premijera i da se neće kandidovati na izborima za šefa države. Oko 46.000 članova Građanske platforme mogli su da biraju između dva kandidata a svoj glas nekome od njih dalo je 47 odsto partijske baze.

Oksfordskom đaku, ratnom izveštaču iz Avganistana u vreme sovjetske intervencije, sadašnjem šefu poljske diplomatije Radoslavu Šikorskom sa kojim bi kao prvu damu Poljska mogla da dobije poznatu američku novinarku En Eplbaum, dobitnicu Pulicerove nagrade za knjigu o sovjetskom gulagu, svoj glas dalo je 31 odsto liberala.

Grofu Komorovskom, znatno manje harizmatičnom ali zato Poljacima bližem - konzervativnom političaru, katoliku, ocu petoro dece, istoričaru koji je zbog svojih disidentskih aktivnosti protiv komunista bio zatvaran, a u vreme vanrednog stanja od 13. decembra 1981. godine kao i drugi disidenti na čelu sa Lehom Valensom interniran, prednost je dalo 68 odsto liberala.

Da bi 58-godišnji Komorovski bio bolji kandidat od deceniju mlađeg Šikorskog izjasnili su se javno tokom glasanja između ostalih i bivši predsednik Leh Valensa i prvi poljski slobodno izabrani premijer Tadeuš Mazovjecki.

Konzervativnijeg Komorovskog, čije lice krase pomalo staromodni brkovi, podržale su začudo masovno žene u Građanskoj platformi, iako je Šikorski skloniji emancipaciji žena.

U anketama pred kraj partijskih preliminarnih izbora kandidata Komorovski je među pet za sada poznatih kandidata za šefa država osvajao četvrtinu glasova, jednako kao Šikorski, ali ta i ranije ankete pokazale su da bi Komorovski pobedio svakog u drugom krugu izbora.

Sam predsednik Leh Kačinjski, kome ankete daju poršku petine Poljaka, još se nije izjasnio da li će kada mu istekne mandat krajem godine pokušati da osvoji i sledeći petogodišnji mandat.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.