Dilma Rusef pobedila na predsedničkim izborima u Brazilu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2010, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dilma Rusef pobedila na predsedničkim izborima u Brazilu

SAO PAOLO -

Kandidat vladajuće Radničke partije Dilma Rusef izabrana je za novog predsednika Brazila.

Vrhovni izborni sud saopštio je da će Rusef biti naslednica svog političkog mentora i aktuelnog veoma popularnog predsednika Brazila Luisa Inasia Lule da Silve, prenela je agencija AP.

Rusef će biti prva žena predsednik Brazila nakon što zvanično preuzme dužnost 1. januara.

Bivši gerilski vođa Rusef pobedila je na juče održanim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsedničkim izborima pošto je obećala je da će se držati politike koja je izvukla milione iz siromaštva i učinila Brazil jednom od najdinamičnijih svetskih ekonomija.

Rusef je osvojila 56 odsto važećih glasova, u odnosu na 44 odsto koliko je dobio opozicioni kandidat Žoze Sera, saopštile su brazilske izborne vlasti, a prenela agencija Rojters.

Životni put Dilme Rusef (62) vodio je od robijaša do samog političkog vrha Brazila.

Kao ćerka bugarskog emigranta još u mladosti je prihvatila socijalističke ideje i, posle vojnog puča 1964. godine, priključila se urbanoj gerili koja se borila protiv pučista.

Zbog svojih političkih aktivnosti, 1970. godine je završila u zatvoru, gde je provela dve godine i bila podvrgnuta torturi.

Politički život nastavila je početkom osamdesetih prošlog veka, kada uzela učešće u obnavljanju Brazilske radničke partije.

Na putu do predsedničkog kandidata Brazila, prošla je pozicije poslanika, kandidata za gradonačelnicu Porto Alegrea i šefa kabineta dosadašnjeg predsednika Lule da Silve.

Rusef je ranije obećala da će, ukoliko bude izabrana, od 1. januara 2011. godine, kada ističe mandat dosadašnjeg predsednika, nastaviti započeti razvoj države i ekonomski program predsednika Lule da Silve, koji se zasniva na otvorenoj tržišnoj ekonomiji i potrošnji u cilju jačanja proizvodnje i sve većeg izdvajanje za socijalna davanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.