DONETA ODLUKA: Predsednički izbori u Turskoj idu u drugi krug!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2023, 15:32

DONETA ODLUKA: Predsednički izbori u Turskoj idu u drugi krug!

Drugi krug će biti održan 28. maja.

Turski predsednički izbori idu u drugi krug nakon što je Redžep Tajip Erdogan pobedio svog glavnog rivala Кemala Кiličdaroglua, ali nije uspeo da pređe cenzus od 50 odsto glasova koji je potreban da bi izbegao drugi krug.

Ovaj 69-godišnji konzervativni predsednik je u prvom krugu ključnih izbora prošao bolje nego što su ankete predviđale, sa 49,51% >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u odnosu na Кiličdarogluovih 44,88%. Treći kandidat Sinan Ogan osvojio 5,17% glasova birača.

Ahmet Jener, šef Vrhovnog izbornog odbora, rekao je da čak i kada se raspodeli preostalih 35.874 neprebrojanih glasa u inostranstvu, niko neće obezbediti većinu potrebnu za direktnu pobedu na izborima.

Odziv birača iznosio je 88,92 procenta a 52,69 odsto u inostranstvu, rekao je Jener.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Izbori u Turskoj: Sad je i zvanično – Erdogan i Kilidždaroglu idu u drugi krug

Izvor: Danas, 15.Maj.2023

Necati Savas/EPA-EFE/REX/Shutterstock Predsednički izbori u Turskoj biće rešeni u drugom krugu, saopštio je Vrhovni izborni savet. Aktuelni, moćni predsednik Redžep Tajip Erdogan u nedelju u prvom krugu osvojio je 49,51 odsto glasova, dok je Kemal Kilidždaroglu, kandidat široke opozicione koalicije,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.