DESET GODINA OD IZBORA KOJI SU PROMENILI SRBIJU

Izvor: Kurir, 19.Sep.2010, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DESET GODINA OD IZBORA KOJI SU PROMENILI SRBIJU

Pobeda! Pobeda! Slobodan Milošević je pao! Gotov je! Ovako se govorilo pre 10 godina, 24. septembra 2000, kad su se zatvorila birališta na izborima za predsednika Savezne Republike Jugoslavije.

Kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS) pobedio je, svi su već znali, Slobodana Miloševića, kandidata SPS/JUL, koji je već 13 godina neprikosnoveno vladao Srbijom. Milošević nije želeo da prizna pobedu Koštunice, pa se Srbija digla na noge. Nezadovoljstvo naroda kulminiralo je 5. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << oktobra na trgovima Beograda, kad su građani Srbije zbacili SPS i Miloševića s vlasti.

Bili smo tada podeljeni na dva nepomirljiva tabora. U jednom - „oni“, koji su držali vlast, koji su bili „protiv Evrope“, koji su „krali“, „varali“, „lagali“, a u drugom „mi“, koji smo „hteli promene“, „hteli u Evropu“, „pošteno se borili“, tražili pravo na „bolji život“. Govorilo se: „oni“ će u zatvor, „gde im je i mesto“, a „mi“, odnosno „naši demokratski lideri“ vodiće ovu zemlju do članstva u EU i boljeg životnog standarda.

I, gde smo danas, 10 godina posle? Gde smo „mi“? Gde su „oni“? Šta rade najznačajnije figure političkog života Srbije od pre 10 godina? Šta bi s onom Evropom? Ko krade i vara? Gde su oni koji su tada „krali i varali“? Ima li na vidiku tog „boljeg života“?

Ekipa Kurira

Slobodan Milošević

Septembar 2000.

Sve i svja bivšeg režima. Predsednik SRJ. Simbol tiranije i represije za jedne, a simbol borbe za nacionalne interese za druge.

Septembar 2010.

Mrtav. Umro (ubijen?) u ćeliji zatvora u Sheveningenu u Holandiji 11. marta 2006. godine. U Sheveningen je isporučen 28. juna 2001. godine, odlukom Vlade.

Mirjana Marković

Septembar 2000.

„Prva dama Srbije“ ili „crvena veštica“, zavisi s koje strane ste bili. Mnogi kažu da je donosila odluke umesto Slobe, drugi tvrde da je to ipak preterivanje. Lider JUL.

Septembar 2010.

Posle hapšenja Miloševića u junu 2001, Mirjana odlazi u izbeglištvo u Moskvu. Optužena za naručivanje ubistva Slavka Ćuruvije. Povremeno se oglašava u medijima.

Vojislav Koštunica

Septembar 2000.

Jedan od lidera DOS, predsednik DSS. Predsednički kandidat DOS na izborima 2000, čovek koji je pobedio Miloševića. Poznat po izrazito proevropskoj orijentaciji.

Septembar 2010.

Bio je predsednik SRJ (2000-2003) i premijer dve srpske vlade (2004-2007. i 2007-2008). U poslednjih nekoliko godina poznat po izrazito antievropskoj orijentaciji.

Ivica Dačić

Septembar 2000.

Portparol SPS, onaj koji je pred televizijskim kamerama „objašnjavao“ šta se „stvarno dešava“. Jedan od „mladih lavova“ socijalista, neki su ga zvali „mali Sloba“.

Septembar 2010.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova. Cenjeni koalicioni partner i cenjeni borac protiv međunarodnog kriminala. Neprikosnoveni vođa SPS.

Vojislav Šešelj

Septembar 2000.

Potpredsednik Vlade Srbije, „drugo lice“ Miloševićevog režima. Mnogi su pričali da Šešelj govori ono što Milošević misli, a radi ono što Milošević zamisli.

Septembar 2010.

U februaru 2003. predao se Haškom tribunalu, gde mu danas sude. Još uvek je predsednik SRS, u kojem nestrpljivo čekaju njegov, kako kažu, „skori povratak“.

Tomislav Nikolić

Septembar 2000.

Drugi čovek drugog stuba starog režima. U izjavama i nastupima nimalo ne zaostaje za Šešeljom, naprotiv. Potpredsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije.

Septembar 2010.

Posle osam godina vernosti Šešelju, Nikolić krajem 2008. godine osniva Srpsku naprednu stranku (SNS), danas jednu od dve najjače partije u Srbiji.

Aleksandar Vučić

Septembar 2000.

Treći čovek SRS, upamćen kao srpski ministar za informisanje koji je služio za gušenje nezavisnih medija drakonskim kaznama koje su izricale sudije za prekršaje.

Septembar 2010.

Posle osam godina vernosti Šešelju, s Nikolićem krajem 2008. godine osniva Srpsku naprednu stranku (SNS), danas jednu od dve najjače partije u Srbiji.

Zoran Đinđić

Septembar 2000.

Vođa Demokratske opozicije Srbije i prvi čovek Demokratske stranke. Jedan od dvojice glavnih protivnika Miloševićevog režima devedesetih, uz Vuka Draškovića.

Septembar 2010.

Postao je premijer Srbije 25. januara 2001. godine, posle ubedljive pobede DOS na izborima. Ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine, ispred zgrade Vlade Srbije.

Željko Mitrović

Septembar 2000.

Vlasnik televizije Pink i član Jugoslovenske levice.

Septembar 2010.

Vlasnik televizije Pink.

Od proglašenja pobede do 5. oktobra

Nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta, Cesid je saopštio da Vojislav Koštunica ubedljivo vodi ispred Slobodana Miloševića. Taj rezultat potvrdio je DOS, kao i izborni štabovi SRS i SPO.

Iste večeri DOS je zakazao veliku proslavu izborne pobede. Režim (sada već de fakto bivši), pokušao je da organizuje kontraskup svojih pristalica i koncert narodne muzike, ali je već posle manje od sat vremena muzika prestala, a nekoliko stotina režimskih pristalica pokunjeno se razišlo.

U ponedeljak rano izjutra izborni štabovi stranaka saopštili su preliminarne rezultate na osnovu oko 30 odsto prebrojanih glasova. Izborni štab DOS proglasio je pobedu Vojislava Koštunice. Rezultati koje su objavili štabovi JUL i SPS bili su dijametralno suprotni.

Savezna izborna komisija oglasila se tek 26. septembra uveče, informacijom da je od ukupno 7.848.818 upisanih birača glasalo njih 5.036.478 ili 64,16 odsto. Zatim je usledila informacija da nijedan od kandidata nije osvojio apsolutnu većinu, te da Koštunica i Milošević ulaze u drugi krug, koji će biti održan 8. oktobra.

Opozicija nije prihvatila ove rezultate i optužila je vlast za izbornu krađu. Istovremeno, počeli su protesti po celoj Srbiji, a 2. oktobra DOS je uputio poziv građanima da se kroz tri dana okupe u Beogradu na centralnom mitingu ispred saveznog parlamenta.

(E. K.)
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Vojislav Koštunica

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.