Crnogorska opozicija traži nove izbore

Izvor: RTS, 20.Apr.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska opozicija traži nove izbore

Zbog nepravilnosti na predsedničkim izborima u Podgorici održan protest pristalica predsedničkog kandidata Miodraga Lekića. Opozicija traži poništenje glasanja od 7. aprila i raspisivanje novih izbora.

Pristalice predsedničkog kandidata Miodraga Lekića održale su u Podgorici protest zbog neregularnosti na izborima. Učesnici protesta, označenog kao "veliki građanski skup", zatražili su da Skupština Crne Gore raspiše nove predsedničke izbore.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahtevu se traži da, pre raspisivanja novih predsedničkih izbora, crnogorski parlament donese poseban zakon kojim bi se izbori od 7. aprila proglasili nevažećim.

Na završetku skupa, u ime organizatora, pročitan je zaključak da "stvarni pobednik" predsedničkih izbora održanih 7. aprila nije Filip Vujanović, nego Miodrag Lekić.

Predsednički kandidat Miodrag Lekić, kao posljednji govornik na današnjem protesnom skupu opozicije u Podgorici, rekao je da je razmišljao da se "pomiri sa izbornim rezultatom" prema kome je, na osnovu preliminarnih rezultata, na predsedničkim izborima u Crnoj Gori pobedio Filip Vujanović, ali da na to nema pravo.

"Kada sam razmišljao da se pomirim sa izbornim rezultatom, odlučio sam da na to nemam pravo, jer na izborima nisam pokraden samo ja", rekao je Lekić.

Istakao je da će biti nastavljena borba "demokratskim sredstvima protiv krimninalizacije crnogorskog društva i za stabilnost i dostojanstvo drzavnih institucija".

"Uskoro ćemo Crnu Goru pretvoriti u slobodnu zemlju", rekao je Lekić koji je kazao da je "mnogo važnije" da Crna Gora bude demokratska i "zajednička kuća "svih njenih građana, nego da li će on ući u predsedničku kancelariju.

Prvi govornici na skupu, Tamara Milošević i Rifat Vesković, pozdravili su, kako su rekli, pravog predsednika Crne Gore, Miodraga Lekića.

Miloševićeva je rekla da je ovo vreme pobune, a Vesković je rekao da sadašnja crnogorska vlast za 20 godina nije donela "ništa dobroga".

Vesković je pozdravio "borce građanskog pomirenja", lidere Nove srpske demokratije i Pokreta za promene Andriju Mandića i Nebojšu Medojevića.

"Šarenilo Crne Gore"

Šef Izbornog štaba predsedničkog kandidata Demokratskog fronta Goran Danilović rekao je na skupu da je Lekićeva pobeda na predsedničkim izborima u Crnoj Gori "najčistija pobeda izvojevana na Balkanu u poslednjih 50 godina".

Na skupu su, uprkos najavama da neće biti nikakvih obeležja, bile su istaknute zastave Crne Gore, Srbije, Kube i nekih evropskih zemalja, a Danilović je ocenio da to svedoči o "ljubavi za Crnu Goru".

"Ovo šarenilo je Crna Gora", rekao je Danilović, nazivajući učesnike skupa "vojskom slobode" i "čestitim borcima za slobodu".

Govornici na protestnom mitingu, predstavnici nevladinog sektora, kao i književnik i novinar Balša Brković i univerzitetski profesor Milan Popović, najviše ogorčenih reči uputili su crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću.

Sve vreme dok su se za binom ređali govornici, učesnici protestnog mitinga su uzvikivali "Milo lopove" i na svako pominjanje Đukanovića zviždali.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.