Izvor: Blic, 18.Dec.2017, 01:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čile: Pinjera izabran za predsednika, Giljijer priznao poraz

Milijarder i bivši predsednik Sebastijan Pinjera pobedio je na predsedničkim izborima u Čileu sa osvojenih 54,57 odsto glasova.

Njegov protivkandidat, levičarski nastrojen novinar i senator Alehandro Giljijer, koji je prema skoro potpunim rezultatima osvojio 45,43 odsto glasova, priznao je "težak poraz".

Giljijer je pozvao Pinjeru da nastavi sa sprovođenjem reformi koje je započela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odlazeća predsednica levog centra Mišel Bašle, prenosi Rojters.

Obraćajući se pristalicama, Giljijer (64) je rekao da je pozvao Pinjeru (68) da mu čestita.

Britanska agencija konstatuje da rezultati izbora pokazuju da je Čile krenuo stopama drugih južnoameričkih zemalja, praveći politički zaokret udesno.

Pinjera se u i uoči prvog kruga smatrao favoritom, ali je osvojio manje glasova nego što je očekivao.

On je tokom kampanje obećao smanjenje poreza na brz ekonomski rast, dok je Gilijer želeo da vlada nastavi sa progresivnim reformama odlazeće predsednice Mišel Bešle.

Pinjera je u prvom krugu osvojio 36 odsto glasova, a u kampanji je predlagao smanjenje poreza na biznis radi oživljavanja privrednog rasta, kao i pokretanje četvorogodišnjeg plana u vrednosti od 14 milijardi dolara, koji bi uključivao nove investicije u infrastrukturu.

Giljijer je osvojio 22 odsto glasova u prvom krugu, a njegova kampanja zasnivala se na nastavku plana aktuelne predsednice Mišel Bešelet da se poveća porez korporacijama kako bi se delimično finansirala reforma obrazovanja, reformisao ustav i poboljšao penzioni i zdravstveni sistem.

Pravo glasa u Čileu ima oko 14,3 miliona građana.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čile ima novog predsednika i to milijardera

Izvor: B92, 18.Dec.2017

Santjago -- Milijarder i bivši predsednik Sebastijan Pinjera pobedio je na predsedničkim izborima u Čileu sa osvojenih 54,57 odsto glasova...Njegov protivkandidat, levičarski nastrojen novinar i senator Alehandro Giljijer, koji je prema skoro potpunim rezultatima osvojio 45,43 odsto glasova, priznao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.