Čaves spreman da razgovara sa crncem u Beloj kući

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves spreman da razgovara sa "crncem" u Beloj kući

KARAKAS - Antiamerički predsednik Venecuele Ugo Čaves predskazao je da će "crnac" pobediti na predsedničkim izborima u SAD i ponudio je da razgovore sa njim kako bi se poboljšale veze između svetske supersile i jednog od njenih najvećih snabdevača naftom.

Barak Obama, demokratski kandidat, koji bi bio prvi crni američki predsednik ukoliko pobedi na sutrašnjim izborima, izjavio je ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine da bi pokrenuo dijalog sa liderima kakav je Čaves, što je izjava koju su republikanci ocenili kao naivnu, naveo je Rojters.

Čaves, socijalista koji se podsmevao predsedniku SAD Džordžu Bušu, dok je bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra nazvao svojim mentorom, ocenio je da je sukob američkih i venecuelanskih interesa neminovan, ali je ponudio da ublažavanje bilateralne napetosti.

"Ne tražimo od njega da bude revolucionaran, da bude socijaliste - ne. Samo želimo da crnac, koji samo što nije postao američki predsednik, ima dovoljno sluha za vreme u kome svet živi", rekao je Čaves na jednom političkom skupu.

"U ime ovdašnjih pripadnika domorodačke, crne, karipske i južnoameričke rase, poručujem crncu (u Beloj kući) da smo otvoreni (za razgovore), rekao je Čaves.

"Spreman sam da sednem i razgovaram...Nadam se da možemo da uđemo u novu fazu", rekao je kasnije Čaves na još jednom okupljanju.

Čaves, koji je u septembru proterao američkog ambasadora, pozvao je Obamu da okonča embargo protiv Kube, da povuče američke vojnike iz Iraka i prekine američke pretnje Iranu i Venecueli.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.