Brazilci danas biraju između Lule i Bolsonara

Izvor: Beta, 30.Okt.2022, 09:58

Brazilci danas biraju između Lule i Bolsonara

Građani Brazila danas u drugom krugu predsedničkih izbora biraju između dva oštro suprotstavljena politička titana, desničara Žaira Bolsonara i levičara Luisa Inasija Lule da Silve.Iako je mesecima delovalo da će bivši predsednik Lula da Silva lako pobediti na izborima, on je u prvom krugu 2. oktobra dobio 48,4 odsto glasova, a Bolsonaro, aktuelni šef države, 43,2 odsto.Prema većini anketa, 77-godišnji Lula da Silva je u blagoj prednosti uoči drugog kruga, što čini neizvesnim izbore u oštro polarizovanoj zemlji, gde mnogi birači ne glasaju za nekog kandidata, već protiv onog koga preziru, navodi Asošiejted pres.Konzervativac Bolsonaro, 67-godišnji bivši kapetan vojske koji je stekao veliki broj pristalica vodeći "kulturni rat" protiv levičarskih vrednosti, ističe protivljenje legalizovanom abortusu i drogama i tvrdi da će povratak Lule da Silve na vlast doneti autoritarizam, progon religije i širenje "rodne ideologije".Bolsonaro, predsednik od januara 2019. godine, ublažio je ograničenja za kupovinu oružja i municije i oslabio nadzor nad ekološkim zločinima u amazonskoj prašumi, što je za posledicu, prema tvrdnjama kritičara, imalo najveće krčenje šume u 15 godina i znatno povećanje broja požara u Amazonu.Predsednik Brazila oštro kritikuje sudije Vrhovnog suda i uporno osporava pouzdanost sistema elektronskog glasanja u zemlji, što analitičari ocenjuju kao jasan znak da ...
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BOLSONARO ILI LULA DA SILVA? Zatvorena birališta u Brazilu, uskoro rezultati drugog kruga predsedničkih izbora

Izvor: Blic, 30.Okt.2022

U Brazilu su večeras zatvorena biračka mesta u drugom krugu predsedničkih izbora u kojem su rivali bili aktuelni i nekadašnji predsednik, desničar Žair Bolsonaro i levičar Luis Injasio Lula da Silva.

Nastavak na Blic...

PREOKRET U BRAZILU Lula da Silva preuzeo vođstvo na predsedničkim izborima, do sada obrađeno 70 odsto glasova

Izvor: Blic, 31.Okt.2022, 00:04

Bivši predsednik Brazila, levičar Luis Injasio Lula da Silva preuzeo je vođstvo u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji ispred aktuelnog predsednika, desničara Žaira Bolsonara, objavljeno je večeras na sajtu Vrhovnog izbornog suda.

Nastavak na Blic...

Lula je pobedio Bolsonara i dobio na izborima u Brazilu

Izvor: Danas, 31.Okt.2022

Brazilska izborna komisija proglasila je pobedu levičara Luisa Inasija Lule da Silve. Bolsonaro neće zadržati predsedničku funkciju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.