Basesku i definitivno predsednik

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 14.Dec.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku i definitivno predsednik

Bukurešt -- Rumunski predsednik Trajan Basesku osvojio je većinu glasova poništenih u drugom krugu predsedničkih izbora, saopštila CIK Rumunije.Ustavni sud potvrdio izbor.

Rumunski Ustavni sud potvrdio je danas rezultate ponovnog prebrojavanja glasova na predsedničkim izborima, po kojima je pobedu odneo dosadašnji šef države Trajan Basesku. Njegov rival Mirče Đoana, predsednik Socijaldemokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partije, izjavio je večeras da prihvata procenu suda i čestitao Baseskuu drugi mandat na mestu šefa države, preneo je Ađerpres.

"Ustavni sud jednoglasno potvrđuje da je Trajan Basesku izabran za predsednika Rumunije, jer mu je pripao najveći broj glasova", navodi se u saopštenju suda.

Đoana, koji je sa osvojenih 49,7 odsto glasova u drugom krugu izbora 6. decembra, izgubio od Baseskua kojem je pripalo 50,3 odsto, prihvatio je odluku, ali nije odustao od optužbi za prevaru na izborima.

"Prihvatam odluku suda i želim Trajanu Baseskuu sreću i uspeh. Nažalost, dokazi o masovnoj prevari i zahtevi za istragom nisu prihvaćeni", rekao je Đoana.

Pre dva dana Ustavni sud Rumunije pozvao je na ponovno prebrojavanje poništenih 138.000 glasova s prošlonedeljnih predsedničkih izbora u toj zemlji.

Centralna izborna komisija je danas okončala brojanje i saopštila da je od 138.967 poništenih glasova važećih bilo 2.247, od kojih 1.260 za sadašnjeg predsednika Trajana Baseskua i 987 za Mirčea Džoanu.

Portparol Centralne izborne komisije Marijan Muhulec je izjavio da su rezultati i zapisnici upućeni Ustavnom sudu koji treba da odluči da li će se nastaviti proveravanje drugih aspekata izbornog procesa.

Prema zvaničnim rezultatima, Trajan Basesku je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora sa 50,3 odsto glasova (5,275.808), dok je za Mirčeu Džoanu glasalo 49,6 odsto (5,205.760).

Opoziciona Socijaldemokratska partija je podnela zahtev Ustavnom sudu da se poniši drugi krug predsedničkih izbora jer postoje dokazi izborne krađe koji su upućeni tom sudu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud potvrdio izbor Baseskua, Džoana prihvatio odluku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2009

BUKUREŠT - Rumunski Ustavni sud potvrdio je danas rezultate ponovnog prebrojavanja glasova na predsedničkim izborima, po kojima je pobedu odneo dosadašnji šef države Trajan Basesku...Njegov rival Mirče Džoana, predsednik Socijaldemokratske partije, izjavio je večeras da prihvata procenu suda...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Delimičnim prebrojavanjem učvršćena Baseskuova pobeda u drugom krugu izbora u Rumuniji

Izvor: Southeast European Times, 14.Dec.2009

14/12/2009..BUKUREŠT, Rumunija -- Sadašnji predsednik Trajan Basesku učvrstio je svoju pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora nakon prebrojavanja glasova koji su prvobitno bili proglašeni nevažećim, izvestili su lokalni mediji u nedelju (13. decembra). Ustavni sud naložio je prebrojavanje...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.