Ako postanem predsednica Francuske, raspisujem referendum

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 08:16

"Ako postanem predsednica Francuske, raspisujem referendum"

Liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen kazala je da će raspisati referendum ukoliko 2022. pobedi na predsedničkim izborima.

Na referendumu bi predložila usvajanje drastičnih ograničenja vezanih za imigraciju.

Le Penova je na televiziji Frans 2 rekla da će na referendumu biti predloženi strogi kriterijumi za ulazak na francusku teritoriju i za sticanje francuskog državljanstva, kao i da će francuskim građanima dati prioritetan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pristup socijalnom stanovanju, radnim mestima i socijalnim davanjima, preneo je Rojters.

"Na referendumu će biti kompletan nacrt zakona koji će imati za cilj drastično regulisanje imigracije", rekla je Le Penova, koja će biti kandidat svoje stranke Nacionalno okupljanje na predsedničkim izborima u aprilu.

Održavanje referenduma je dozvoljeno Ustavom Francuske, ali se oni retko koriste. Poslednji veliki referendum održan je 2005. godine, kada su se Francuzi izjasnili protiv ratifikacije evropskog ustava. Le Penova se 2017. godine plasirala u drugi krug predsedničkih izbora, ali ju je pobedio Emanuel Makron, koji je osvojio više od 66 odsto glasova.

Makron se još nije izjasnio da li će se kandidovati za ponovni izbor, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi on i Le Penova verovatno ušli u drugi krug, iz koga bi Makron izašao kao pobednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.