Ako Erdogan izgubi - kako će to da utiče na Srbiju i Balkan?

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 13:42

Ako Erdogan izgubi - kako će to da utiče na Srbiju i Balkan?

Nema sumnje da su predsednički i parlamentarni izbori veoma važni za Tursku jer će nakon njih odrediti sudbinu i tok njene političke i ekonomske budućnosti.

Turska se suočava sa mnogim izazovima: ekonomskim, političkim i diplomatskim, tenzijama u odnosima aktuelne vlade sa nekim evropskim i regionalnim državama, uključujući SAD i Evropsku uniju. Podsećanja radi, posle rezultata u nedelju, jasno je da Redžep Tajip Erdogan i Kemal Kiličdaroglu idu u drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krug predsedničkih izbora.

S obzirom na značaj Turske kao regionalne sile, izborni rezultati će imati implikacije na ceo region i međunarodne odnose, navodi Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane u svojoj analizi vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj.

Kao članica NATO-a, Turska igra važnu ulogu na regionalnom i međunarodnom planu, uključujući sirijsku krizu, izraelsko-palestinski sukob, građanski rat u Libiji i rat u Ukrajini, gde je Erdogan jedini zapadni lider koji održava odlične odnose sa Rusijom i Putinom.

Politički analitičar Mišel Zubenica prokomentarisao je za B92.net izbore u Turskoj i naveo da je apsolutno sve moguće.

"Veoma neizvesni izbori, ali je Erdogan kao predsednički kandidat i njegova koalicija na parlamentarnim izborima ostvarili bolji rezultat nego što su to pokazivale predizborne ankete. U drugom krugu apsolutno je sve moguće, važno pitanje će biti koga će podržati drugi politički akteri koji imaju uticaj u biračkom telu. Izbori su od velikog značaja za ceo svet jer je Turska važan geopolitički igrač na globalnom nivou", rekao je Zubenica za B92.net.

On je takođe, naveo da je Balkan interesna sfera Turska, ali je objasnio da nije među prioritetima. Pored toga, Zubenica smatra da bi politika Turska bila usglašena sa Evropskom unijom, ukoliko bi Erdogan eventualno izgubio na izborima.

"Za balkanske države situacija u Turskoj veoma bitna jer je ovo područje jedna od interesnih sfera njihove spoljne politike. (Ukoliko bi Erdogan izgubio), Turska politika bi bila više usaglašena sa politikom zapadnih sila”, objasnio je on

Na pitanje da li bi to značilo da postoji mogućnost da se pojačaju pritisci na Srbiju, on je rekao:

"Turska ima dovoljno svojih problema. Ko god da pobedi, Srbija neće biti među prioritetima Ankare”, naveo je on.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.