Hiljade radnika na ulicama traži ostavku Lukašenka, on poručuje da će otići tek posle promene ustava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2020, 07:33

Hiljade radnika na ulicama traži ostavku Lukašenka, on poručuje da će otići tek posle promene ustava

Hiljade fabričkih radnika u Belorusiji izašlo je danas na ulice, zajedno sa zaposlenima na državnoj televiziji, kako bi izvršili pritisak na predsednika Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku nakon 26 godina na vlasti.

Oko 5.000 radnika iz fabrike traktorskuh guma, koju je danas posetio Lukašenko, izašlo je na ulice Minska tražeći od njega da preda vlast Svetlani Tihanovskoj koja je bila njegov protivkandidat na nedavno održanim protestima, prenosi AP.

"Lukašenko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je bivši predsednik i mora da ode", izjavio je organizator protesta Sergej Dilevski i dodao da je Tihanoskaja legitimno izabrani predsednik.

On je istovremeno izrazio zabrinutost da bi Lukašenko mogao da utiče na ruskog predsednika Vladimira Putina da pošalje trupe u Belorusiju, dodajući da ne želi da se to dogodi.

Zabrinutost je u tom smislu izrazila i Litvanija strahujući da bi Rusija mogla da iskoristi situaciju i umeša se.

U Belorusiji građani protestuju već deveti dan tražeći od Lukašenka da podnese ostavku i smatrajući da je na nedavno održanim predsedničkim izborima došlo do krađe glasova.

Na njima je, prema objavljenim rezultatima, Lukašenko osvojio oko 80, a Tihanovskaja oko 10 odsto glasova.

Lukašenko: Otići ću jednog dana. Za godinu ili dve. Ali ovaj Ustav ne možemo prepustiti bilo kome.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da neće napustiti funkciju pod pritiskom, ali je spreman da prenese svoja ovlašćenja nakon što bude usvojen novi Ustav.

"Treba nam novi Ustav. Predložene su mi dve varijante, ali odbacio sam obe, jer se jedva razlikuju od trenutne. Rad na trećoj varijanti je u toku. Dođite, hajde da sednemo i radimo na Ustavu i stavimo ga na referendum", rekao je Lukašenko prilikom posete fabrici MZKT u Minsku, prenosi TAS S.

Beloruski predsednik je najavio da će preneti svoja ovlašćenja Ustavom, ali, kako je naglasio, "ne pod pritiskom i ne na ulici".

Lukašenko je dodao da je spreman da napusti funkciju pre ili kasnije.

"Naravno, otići ću jednog dana. Za godinu ili dve. Ali ovaj Ustav ne možemo prepustiti bilo kome. Jer će to biti katastrofa. Toga se najviše bojim", naglasio je beloruski predsednik.

Predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema Centralnoj izbornoj komisiji, aktuelni predsednik Lukašenko dobio je 80,1 odsto glasova, a demonstranti već danima protestuju širom zemlje odbijajući da priznaju izborne rezultate.

Lukašenko je rekao da je spreman da podeli vlast, ali ne kroz ulične proteste i dodao da se trenutno radi na ustavnim promenama koje će preraspodeliti vlast, prenosi Tass.

Lukašenko je izjavio da neće biti novih predsedničkih izbora u toj zemlji i da oni ne dolaze u obzir.

"Nećete doživeti da vidite dan kad radim bilo šta pod pritiskom. Neće biti ponovnih izbora, jer u tom slučaju, neće biti fabrika, plantaža. Sve će biti uništeno za pola godine", izjavio je Lukašenko, prenosi Tass.

On je danas posetio Fabriku traktorskih točkova i tom prilikom rekao da ima informaciju da sve fabrike u zemlji normalno rade. Prilikom obilaska fabrike za izradu traktorskih guma, ispred fabrike okupili su se demonstranti koji su tražili njegovu ostavku.

Poruka solidarnosti demonstrantima u Belorusiji sa samita EU

Lideri članica Evropske unije uputiće poruku solidarnosti demonstrantima u Belorusiji sa vanrednog onlajn samita koji će biti održan u sredu povodom dešavanja u toj zemlji, prenela je agencija Rojters.

EU je otpočela sa procesom uvođenja sankcija beloruskim zvaničnicima koje smatra odgovornim za izbornu prevaru i razbijanje masovnih protesta koji su usledili nakon predsedničkih izbora održanih 9. avgusta.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u postu na tviteru napisao da "narod Belorusije ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i da slobodno izabere svog lidera". On je dodao i da je nasilje nad demonstrantima neprihvatljivo i da ne sme da bude dozvoljeno.

Lideri članica EU će na samitu koji će biti održan u sredu razgovarati o podršci Belorusiji, u kojoj stotine hiljada demonstranata protestuju još od proglašenja rezultata predsedničkih izbora.

Vlasti Litvanije su predložile da EU osnuje fond za pomoć žrtvama protesta i istakle da bi 50 miliona evra koje je već namenjeno Belorusiji trebalo da bude preusmereno sa državnih institucija na razvoj civilnog društva.

Poljska je najavila početnih 13 miliona dolara za stipendije za studente iz Belorusije i finansiranje nezavisnih medija, a takođe je obećala da će olakšati pristup tržištu rada za građane ove zemlje.

Ovakve ideje, uz savetovanje o reformama policije i podsticanje razmene studenata između Belorusije i EU, naći će se na dnevnom redu razgovora koji će biti održani u sredu.

Poljska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija i Danska su takođe pozvale na posredovanje EU u pregovorima između opozicije i Lukašenka.

U fokusu se nalazi i Rusija, čiji je predsednik Vladimir Putin Lukašenku ponudio vojnu pomoć. EU za sada ne smatra da je ruska vojna intervencija u Belorusiji moguća i da Putinovo obećanje predstavlja način da se Lukašenko približi Moskvi, smatraju diplomate.

Do održavanja ovogodišnjih izbora, odnosi između EU i Minska su se polako popravljali.

Tihanovskaja spremna da postane nacionalni lider

Protivkandidatkinja Aleksandra Lukašenka na predsedičkim izborima, Svetlana Tihanovskaja, izjavila je da je spremna da postane nacionalni lider.

"Spremna sam da preuzmem odgovornost i ponašam se kao nacionalni lider kako bi se situacija u zemlji smirila i vratila u normalan ritam", rekla je ona u video poruci objavljenoj na Jutjub kanalu, prenosi Tass.

Ona je istovremeno zatražila oslobađanje svih političkih zatvorenika kao i da se pripremi pravni okvir i uslovi za nove predsedničke izbore koje bi priznala i međunarodna zajednica.

U Belorusiji već nedelju dana traju protesti zbog predsedničkih izbora na kojima je pobedu proglasio Aleksandar Lukašenko, koji je osvojio više od 80 odsto glasova.

Tihanovskaja je na tim izborima osvojila oko 10 odsto glasova, ali je nakon njih pobegla u Litvaniju.

Zaharova: Makronov poziv licemeran

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da bi predsednik Francuske Emanuel Makron trebalo da pozove na pružanje podrške onima koji protestuju u Evrooskoj uniji, a ne učesnicima protesta u Belorusiji.

Kako navodi agencija Tas s, Zaharova je time reagovala na Makronovu jučerašnju izjavu da EU mora da ostane mobilisana u pružanju podrške učesnicima mirnih protesta u Belorusiji, koji su izbili posle predsedničkih izbora u toj zemlji, održanih 9. avgusta.

"Kada će on (Makron) pozvati EU na mobilizaciju u cilju pružanja podrške stotinama hiljada demonstranata na protestima 'žutih prsluka', koji na miran način žele da obezbede poštovanje svojih prava, slobode i suvereniteta?", napisala je Zaharova u objavi na "Fejsbuku".

"Kada će EU početi da se proaktivno mobiliše u znak podrške protestima koji se odvijaju na njenoj teritoriji?", dodala je ona, ističući da je Makronov poziv licemeran.

Rab: Lukašenkova pobeda nepoštena, Britanija ne prihvata rezultate

Britanske vlasti su ovomesečnu pobedu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka na izborima ocenile kao "nepoštenu" i istakle da će Velika Britanija sarađivati sa međunarodnim partnerima kako bi sankcionisala one koji su odgovorni za to.

"Svet je sa užasom posmatrao nasilje koje su beloruske vlasti koristile kako bi suzbile mirne proteste koji su usledili nakon ovih nepoštenih predsedničkih izbora", izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

On je takođe dodao da Velika Britanija ne prihvata rezultate ovih izbora, prenela je agencija Rojters.

Štajnmajer pozvao belorusku vojsku da ne bide nasilna

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer pozvao je danas vojsku u Belorusiji da ne bude nasilna prema demonstrantima koji protestuju protiv, kako je rekao, lažiranih predsedničkih izbora.

"Pozivam belorusku vojsku da ne čini greh protiv svog naroda koristeći silu", rekao je Štajnmajer, prenosi Rojters.

On je rekao da poštuje hrabrost demonstranata i pozvao beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da pristane na dijalog sa njima jer, kako je naveo, "Belorusi zaslužuju solidarnost i podršku".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U danu kada se Rusija oglasila na ulice izašlo 200.000 ljudi

Izvor: B92, 17.Avg.2020

Minsk -- U Minsku sinoć održan najmasovniji protest protiv rezultata predsedničkih izbora u Belorusiji. Održan je i kontramiting...Na njemu je učestvovalo više desetina hiljada demonstranata...Na ulicama nije bilo vidno prisustvo policije, a Rojters procenjuje da se u danu kada je Rusija prihvatila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.