Unapređenje odbrane od poplava na granici sa Mađarskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenje odbrane od poplava na granici sa Mađarskom

NOVI SAD - Javno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da je završen program unapređenja zaštite od poplava u pograničnom području sa Mađarskom, u koji je uloženo 74.000 evra.

U okviru projekta koji je finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju obavljena su detaljna ispitivanja nasipa u pograničnom području, izrađen je projekat sanacije slabih tačaka na nasipu i obezbeđena je potrebna oprema za zaštitu od poplava.

U Srbiji je projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sproveden u području od granice sa Mađarskom do Bezdana, koji je udaljen oko 10 kilometara od granice, a u Mađarskoj u dužini od 2,1 kilometara. Program realizovan u Srbiji je vredan oko 74.000 evra.

Ukoliko bi došlo do poplava, bilo bi ugroženo više od 32.000 hektara površina, koje se trenutno štite dunavskim nasipima dužine 55,4 kilometara, od čega je 47,8 kilometara nasipa u Mađarskoj, a 7,6 kilometra u Srbiji. Na ugroženom području nalazi se 12 naselja, devet u Mađarskoj i tri u Srbiji.

Projekat je, kako se navodi u saopštenju, sproveden u okviru programa prekogranične saradnje Susedski program 2004-2006, a sprovele su ga institucije zadužene za vodoprivredu u Mađarskoj i Srbiji i lokalne samouprave Sombora i mađarskog grada Baje.

Projekat će omogućiti pouzdanije planiranje budućih aktivnosti za odbranu od polava i smanjenje rizika od poplava u pograničnom pojasu.

"Ovaj projekat je od izuzetnog značaja, ne samo za stanovništvo ugroženih područja, već i za poljoprivredne proizvođače, rekreativne objekte i zaštićeno Prirodno dobro Gornje Podunavlje", navodi se u saopštenju Voda Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.