Izvor: B92, 25.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat odbrane od poplava

Novi Sad -- Posle godinu dana završen je Projekat unapređenja zajedničkog sistema odbrane od poplava u pograničnom pojasu Srbije i Mađarske, saopštile su "Vode Vojvodine".

Projekat je finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju u okviru programa prekogranične saradnje dveju zemalja, a ostvaren je sa mađarskim partnerima nadležnim za vodoprivredu i lokalnim samoupravama u Somboru i Baji.

U okviru programa za Srbiju, vrednog oko 75.000 evra, obavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su detaljna geodetska i geomehanička ispitivanja duž celog pograničnog pojasa, sačinjen projekat sanacije slabog lokaliteta na nasipu i obezbeđena odgovarajuća oprema.

Sličan projekat ostvaren je i u Mađarskoj, što je osnova za pouzdanije planiranje aktivnosti pri odbrani od poplava, kao i smanjenju rizika od poplava u pograničnom pojasu.

"Vode Vojvodine" podsećaju da bi eventualnim poplavama u tom regionu bilo ugroženo više od 32.000 hektara zemljišta koje se trenutno štiti dunavskim nasipima dužine 55,4 kilometra, od kojih je u Mađarskoj 47,8, a u našoj zemlji 7,6 kilometara.

Na ugroženom području je devet naselja u Mađarskoj i tri u Srbiji, tako da je ovaj projekat značajan ne samo za stanovništvo ugroženih delova dveju zemalja, nego i za poljoprivredu, turističko-rekreativne objekte i zaštićeno Prirodno dobro "Gornje Podunavlje".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Unapređenje odbrane od poplava na granici sa Mađarskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2008

NOVI SAD - Javno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da je završen program unapređenja zaštite od poplava u pograničnom području sa Mađarskom, u koji je uloženo 74.000 evra...U okviru projekta koji je finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju obavljena su detaljna ispitivanja nasipa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.