Šetališta pod vodom

Izvor: Politika, 04.Jun.2010, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetališta pod vodom

Sava i Dunav su se „popeli” na prestonička šetališta plaveći sve što se na njima zateklo, od grafita, klupa ili travnjaka, do automobila koje su vlasnici zaboravili da isparkiraju na vreme.

Na Ušću i levoj obali Save pod vodom su mostovi koji vode do splavova, čiji su vlasnici već poslali radnike da naprave nove ćuprije do njihovih kafića i restorana. U blizini kule Nebojša poplavljen je čak i parking za motocikle i bicikle, a gradske vlasti su još u toku dana saopštile >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da su preduzele sve preventivne mere kako bi porast reke ovde bio zauzdan. Isto je učinjeno i na Adi Ciganliji i drugim priobalnim tačkama u glavnom gradu.

– Vrećama peska zatvoren je podvožnjak ispod železničke pruge kod Kule Nebojša, ispod Kalemegdana, da se voda ne bi razlila po putu, a i područje kod Beogradskog sajma je pod kontrolom. Mogli bi da budu ugroženi pojedini delovi Zemuna, Čukarice, Umke, Obrenovca i Grocke. Ekipe će još nekoliko dana dežurati danonoćno – kaže Branko Smiljanić, komandant Gradskog štaba za elementarne nepogode.

Slobodan Stojčić, šef pripreme i projektovanja JP „Beogradvode”, očekuje da će šetalište oko kule Nebojša, gde je ispod pruge postavljeno oko 600 džakova od kojih svaki teži između 10 i 15 kilograma, biti u još većoj meri pokriveno vodom. U izjavi, koju je prenela agencija Beta, on napominje da bi ukoliko se obistine prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda, stepen vanredne odbrane od poplava mogao da bude proglašen sutra uveče. Prema rečima Stojčića, postoji još jedna slaba tačka između Brankovog i Starog mosta koju će komunalci možda biti prinuđeni da brane dodatno.  

Ivan Karić, zamenik generalnog direktora „Beogradvoda” objašnjava da se vodostaj Save juče popeo na 540 centimetara iznad uobičajenog nivoa i da će vanredna odbrana od poplava biti proglašena ukoliko dostigne 600 centimetara. Ni na Dunavu situacija nije bolja, ali su zato bujične rečice donekle umirene, jer u prethodna dva dana nije bilo novih padavina. Na Topčiderki i Beloj reci i dalje su aktivna dva klizišta, koja se nalaze u selu Ripanj.

N. B.

----------------------------------------------

Poplavni talas preti Vojvodini

Novi Sad – Vanredna odbrana od poplava proglašena je na Dunavu kod Novog Sada, kao i na Tisi kod Novog Kneževca, Sente, Novog Bečeja i Titela. Vodostaj Dunava kod Novog Sada juče ujutro dostigao je 500 centimetara, i u porastu je u odnosu na prethodne dane. Prema podacima iz Mađarske, Dunav će narednih dana naglo rasti, a 8. juna kod Budimpešte preći će kotu od 800 centimetara, što može ugroziti sever Srbije.

Direktor JP „Vode Vojvodine” Atila Slavaji rekao je na konferenciji za novinare da je „količina atmosferskih padavina na nekim područjima i do četiri puta veća od proseka, zbog čega je vodostaj u svim vodotokovima povećan, pa voda nema gde da otiče”. On je istakao da crpne stanice i pumpe rade danonoćno na najugroženijim lokacijama, ali je zemljište prezasićeno vodom.

Rukovodilac odbrane od poplava Mirko Galonja naveo je da se očekuje da veliki poplavni talas stigne do granice za šest dana i da će se vodostaj približiti maksimumu, ali da su preventivne mere već preduzete. One podrazumevaju detaljan pregled odbrambenih objekata i intervencije na nasipima u slučaju pukotina, oštećenja, prokvašenja, kao i analizu plana odbrane prvih i drugih linija.

„S poplavnim talasom Dunav kod Novog Sada popeo bi se do 700 centimetara, ali je to još ispod nasipa i odbrambenih zidova”, uverava Galonja.

Vanredna odbrana proglašena je i na Tamišu kod Jaše Tomića i Sečnja, na Moravici kod Vatina i na Neri kod Kusića. Na području opštine Sombor primetan je porast nivoa podzemnih voda, ali za sada to ne stvara dodatne probleme.

U toj opštini, u mestu Kljajićevo, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora MUP-a za vanredne situacije crpe vodu iz dvorišta i bašta, dok u selu Ridjici, Vodoprivredno preduzeće vadi mulj iz korita Plazovice, ali je situacija pod kontrolom.

U mestu Prigrevici pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora probijaju cevi ispod ćuprija i čiste odvodne kanale, a u Kanjiži i dalje crpe vodu iz kanala Kiriš, koja se prebacuje u Tisu. Procenjuje se da je na području Vojvodine oko 78.000 hektara oranica pod vodom.

M. Mijušković

[objavljeno: 04/06/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.