Železnice Srbije prelaze na Julijanski kalendar kako bi anulirale kašnjenja

Izvor: Njuz.net, 30.Okt.2011, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnice Srbije prelaze na Julijanski kalendar kako bi anulirale kašnjenja

Napomena: Ova vest je šaljive prirode
Ako je kašnjenje manje od 13 dana, vozovi će se zaustaviti na po nekoliko dana

BEOGRAD, 30. oktobar 2011, (Njuz) - Železnice Srbije će od 1. decembra 2011. godine preći na korišćenje Julijanskog kalendara čime će anulirati sva dosadašnja kašnjenja vozova u Srbiji što će, kako veruju u ovom javnom preduzeću, vratiti poverenje građana u železnički transport.
Ova odluka je danas ozvaničena nakon pozitivnih efekata sa jednočasovnim zaustavljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << vozova u toku protekle noći zbog prelaska sa letnjeg na zimsko računanje vremena
Kako navode u Železnicama Srbije, ideja za prelazak na Julijanski kalendar nije nova i o njoj se već dugo razmišljalo. Na ideju je došao mladi inžinjer Slavko Mitrović koji radi u Železnicama nepunih par godina.
Slavko je početkom ove godine primetio da je voz iz Kosova Polja stigao u Beograd 14. maja iako je po redu vožnje trebao da u Beogradu bude još 1. maja, te da ovo kašnjenje iznosi tačno 13 dana kolika je i razlika između Gregorijanskog i Julijanskog kalendara.
- Železnički transport u Srbiji konačno će se dovesti u red – smatra Slavko Mitrović – Kako su na nekim linijama kašnjenja čak i manja od 13 dana, pojedini vozovi moraće dodatno da se zaustave na po nekoliko dana kako ne bi stigli u stanicu pre vremena.
Na pitanje novinara kakve reakcije očekuju od građana, PR Železnica Srbije Nenad Stanisavljević odgovorio je da je većina građana Srbije upoznata sa Julijanskim kalendarom i da mnogi pored običnog kalendara u novčaniku nose i verski kalendar pa će svi vrlo lako moći da se prilagode ovim promenama.
- S obzirom da se i Božić pa i Nova godina u Srbiji i dalje slave po Julijanskom kalendaru ne vidim problem da i Železnice Srbije saobraćaju po ovom kalendaru - istakao je Stanisavljević i dodao da još uvek nije odlučeno da li će nakon prelaska na novi kalendar vozovi saobraćati i na crveno slovo ili ne.
Miloš Mileusnić
REKLAMA: Knjiga idealna kao podmetač za rešavanje ukrštenih reči u vozu. Njuz.net predstavlja 'Ovo nam možda nije trebalo'

Nastavak na Njuz.net...






Povezane vesti

Moskvu i Beograd sada dele 3 sata

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2011

30.10.2011. -..Rusi danas prvi put za 30 godina ne prelaze na „zimsko" računanje vremena, odnosno ne vraćaju kazaljke na jedan sat. Promenu prelaska na „zimsko" i „letnje" vreme je objavio predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u februaru ove godine, objasnivši da to dovodi do stresa...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.