Zukorlić i Kirbi o lokalnoj i regionalnoj stabilno

Izvor: Akter, 18.Dec.2015, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić i Kirbi o lokalnoj i regionalnoj stabilno

Muftija sandžački Muamer Zukorlić primio je danas u Novom Pazaru američkog ambasadora u Beogradu Majkla Kirbija i tom prilikom ukazao da je Internacionalni univerzitet jedna od stožernih institucija stabilnosti ovog prostora, na važnost vraćanja jedinstva Islamskoj zajednici, te na loše stanje u Bošnjačkom nacionalnom veću

Kako je saopštila Informativna služba Muftijstva, Zukorlić i Kirbi su razmenili stavove o pitanjima vezanim za lokalnu i regionalnu stabilnost sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << posebnim osvrtom na proces demokratizacije i pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji, kao i refleksije događaja sa Bliskog istoka na ovaj prostor.

Zukorlić je istakao značaj obrazovanja generalno i islamskog obrazovanja posebno u pogledu opšteg prosperiteta i pravilnog shvatanja vere islama kod mladih generacija muslimanske populacije.

 U tom smislu, kako je navedeno, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru predstavlja jednu od stožernih institucija stabilnosti ovog prostora i obezbeđivanje perspektive mladima.

Kirbi je, doda je se, naglasio da loši socijalni i ekonomski uslovi generalno, u svakom društvu, predstavljaju jednu od negativnih energija zbog kojih mladi postaju meta raznih loših ponuda.

Muftija je u razgovoru s Kirbijem takođe ukazao na važnost vraćanja jedinstva Islamskoj zajednici čime bi se mogućnosti za jednostrana i nepravilna tumačenja islama svela na minimum.

U delu razgovora o političkoj situaciji i važnosti rešavanja pitanja manjiskih zajednica u svetlu otvaranja poglavlja kroz pregovore za pridruživanje Srbije Evropskoj Uniji, Muftija je ukazao na loše stanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Zukorlić je ponašanje većine u tom veću ocenio monopolističkim i negativnim za Bošnjake i sve političke procese, kao i na nužnost da se u Sandžaku prekine praksa feudalnog odnosa lokalnih vladajućih faktora, da se omoguće pošteni, transparentni izbori lišeni prekrajanja političke volje birača, te da se prestane sa praksom zloupotrebe budžetskih sredstava građana u partijske svrhe.

Kao najsvežii primer, Muftija je Kirbiju naveo zloupotrebe tih sredstava za finansiranje partijskih medija vladajuće strukture u Novom Pazaru, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.