Zukorlić i Kirbi o lokalnoj i regionalnoj stabilnosti

Muftija sandžački Muamer Zukorlić primio je u Novom Pazaru američkog ambasadora u Beogradu Majkla Kirbija i tom prilikom ukazao da je Internacionalni univerzitet jedna od stožernih institucija stabilnosti ovog prostora, na važnost vraćanja jedinstva Islamskoj zajednici, te na loše stanje u Bošnjačkom nacionalnom veću.

Informativna služba Muftijstva saopštila je da su Zukorlić i Kirbi razmenili stavove o pitanjima u vezi sa lokalnom i regionalnom stabilnošću sa posebnim osvrtom na proces demokratizacije i pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji, kao i refleksije događaja sa Bliskog istoka na ovaj prostor.

Zukorlić je istakao značaj obrazovanja generalno i islamskog obrazovanja posebno u pogledu opšteg prosperiteta i pravilnog shvatanja vere islama kod mladih generacija muslimanske populacije.

U tom smislu, kako je navedeno, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru predstavlja jednu od stožernih institucija stabilnosti ovog prostora i obezbeđivanje perspektive mladima.

Kirbi je, dodaje se, naglasio da loši socijalni i ekonomski uslovi generalno, u svakom društvu, predstavljaju jednu od negativnih energija zbog kojih mladi postaju meta raznih loših ponuda.

Muftija je u razgovoru s Kirbijem takođe ukazao na važnost vraćanja jedinstva Islamskoj zajednici čime bi se mogućnosti za jednostrana i nepravilna tumačenja islama svela na minimum.

U delu razgovora o političkoj situaciji i važnosti rešavanja pitanja manjinskih zajednica u svetlu otvaranja poglavlja kroz pregovore za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, Muftija je ukazao na loše stanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Zukorlić je ponašanje većine u tom veću ocenio monopolističkim i negativnim za Bošnjake i sve političke procese, kao i na nužnost da se u Sandžaku prekine praksa feudalnog odnosa lokalnih vladajućih faktora, da se omoguće pošteni, transparentni izbori lišeni prekrajanja političke volje birača, te da se prestane sa praksom zloupotrebe budžetskih sredstava građana u partijske svrhe.

Kao najsvežiji primer, Muftija je Kirbiju naveo zloupotrebe tih sredstava za finansiranje partijskih medija vladajuće strukture u Novom Pazaru, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара