Zukorlić: Potrebno zakonsko rešenje za dualno obrazovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2016, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić: Potrebno zakonsko rešenje za dualno obrazovanje

Zakonska rešenja za dualno obrazovanje u Srbiji treba da predlože zajednički resorno ministarstvo, Privredna komora Srbije i Nacionalna služba zapošljavanja, smatra predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamer Zukorlić.

U Programu rada tog odbora dostavljenom svim relevantnim institucijama, pojedincima i medijima, Zukorlić predlaže da taj posao treba da bude urađen u periodu od septembra do kraja decembra 2016.

"Za fleksibilno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tržište rada neophodan je fleksibilan sistem obrazovanja", naveo je Zukorlić i ističe da dualno obrazovanje znači uspostavljanje novog sistema srednjeg stručnog obrazovanja.

Nastava bi se, podseća, odvijala delom u školi, delom kod poslodavca.

Kao snage u tom procesu vidi finansijsku podršku iz EU, zahteve tržišta za inovacijama, podršku javnosti za rešavanje pitanja nezaposlenosti, zainteresovanost mladih da nađu posao, dok su slabosti, ističe, nedovoljan broj stručnjaka iz oblasti obrazovanja, loša organizacija zvaničnih škola, loša politika upisa...

Zukorlić se u Programu rada osvrnuo i na visoko obrazovanje.

Smatra, naime, da bi u prvoj polovini 2017, skupštinski Odbor trebalo da razmatra promenu zakonske regulative koja se odnosi na preporuke ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) za promenu načina i izvođenja akreditacije u Srbiji.

Zukorlićev Program obuhvata i inkluzivno obrazovanje, jezičku kulturu u obrazovanju i položaj manjinskih zajednica, mrežu predškolskih i školskih ustanova u Srbiji u svetlu novih demografskih promena...

Inače, ranije danas Zukorlić je novinarima u parlamentu rekao da je namera da se dobije što više ideja i sugestija u narednih mesec dana, kako bi posle toga akt ušao u proceduru, bio razmotren i usvojen u verziji za koju se odluči većina članova Odbora.

Najavio je da će pomenuti Program biti objavljen na zvaničnom skupštinskom sajtu, tako da će svi zainteresovani moći da se uključe u raspravu i da daju svoje ideje.

"Ne krećemo od nule, ne izmišljamo toplu vodu, uvažili smo strategije, ali isto tako smo nastojali da obuhvatimo i ono što je novo ponuđeno u ekspozeu, pre svega kada je reč o dualnom obrazovanju", kazao je Zukorlić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zukorlić pripremio principe za razvoj nauke i obrazovanja

Izvor: N1 televizija, 12.Avg.2016

Predsednik parlamentarnog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić saopštio je da je pripremio predlog rada tog tela i da očekuje neku vrstu stručne rasprave o svom planu..."U planu sam ponudio izvesne principe za dalji razvoj nauke i obrazovanja",...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.