Zločin protiv Raje

Izvor: Glas javnosti, 29.Nov.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločin protiv Raje

BEOGRAD - Zdravstveno stanje osnivača Glasa javnosti i Kurira Radisava Rodića ozbiljno je ugroženo posle odluke vanraspravnog veća Okružnog suda u Beogradu da mu pritvor produži za još mesec dana.

Rodić je 24. novembra podvrgnut komplikovanom hirurškom zahvatu na srcu na klinici „Dedinje“, a posle samo dva dana vraćen je u pritvor.

Dragan Todorović:

Predsednik IO SRS Dragan Todorović smatra da odnos prema Rodiću počinje da prelazi granicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
- Siguran sam da je posle hirurškog zahvata na srcu Rodić trebalo da bude smešten u adekvatnu zdravstvenu ustanovu. Ponašanje vlasti prema njemu pokazuje da je ona željna osvete, a ne primene zakona. Jer, čak i da je najteži mogući kriminalac, zakon mu garantuje pravo na zaštitu i humani tretman.

Velimir Ilić: Odmah pustite Raju!

Lider Nove Srbije Velimir Ilić zgrožen je postupcima pravosuđa i vlasti nad Radisavom Rodićem.

- Monstruozno! Sramotno! Jadno! Nehumano! Nehrišćanski! Iživljavanje nad čovekom koji je maltene na samrti. Ako treba da odgovara, neka odgovara u skladu sa zakonom. Raja nije ubica, nije kriminalac, sve je to čista politika. Jednom aktuelnom ministru ne odgovara šta Kurir i Glas pišu i on je rešio da maltretira vlasnika. Da ga žrtvuje zbog svojih ciljeva. Strašno je šta se radi. Apelujem: Odmah pustite Raju na slobodu!

S druge strane, Ustav Srbije, Krivični zakonik, Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, kao i Univerzalna deklaracija UN o pravima čoveka nalažu da teški bolesnici, bez obzira na prirodu sudskog procesa, imaju pravo da se brane sa slobode, odnosno da budu smešteni u specijalizovanu zdravstvenu ustanovu koja može da im pruži adekvatnu zdravstvenu negu.

Uprkos svakodnevnim apelima uglednih javnih ličnosti i eminentnih stručnjaka, pogotovo pravnika, kao i nekoliko hiljada građana koji su potpisali peticiju naših redakcija, nadležni su odbili da poštuju Ustav, zakon i konvencije na koje se država Srbija obavezala.

Beogradski kardiolog Uroš Babić kaže da nije upoznat sa detaljima operacije Radisava Rodića, ali da se podrazumeva da posle operacije srca pacijent mora da ima posebnu zdravstvenu negu, koju, bez obzira na sve, ne može da dobije u pritvorskoj bolnici beogradskog Okružnog zatvora.

- Zaista ne znam detalje, ali ako je reč o operaciji srca, pacijent barem nedelju dana mora da bude u bolnici. Posle operacije, ako je sve dobro urađeno i ako je pacijent u radno sposobnoj životnoj dobi, tek posle dva do tri meseca može da računa da barem delimično obavlja redovne poslovne i ostale obaveze. To zavisi od mnogo faktora - kaže doktor Babić.

Podsećamo, Rodiću je prošle godine u Švajcarskoj odstranjeno dve trećine jetre. Prekinuo je postoperativni tretman i vratio se u Srbiju da bi se stavio na raspolaganje srpskom pravosuđu. Pošto je uhapšen 27. oktobra pod optužbom da nije vratio kredit Komercijalnoj banci iz 2001. godine, na saslušanju mu je pozlilo! Hitna pomoć, koju je pozvao istražni sudija, konstatovala je predinfarktno stanje. Iako Rodić pre hapšenja nije imao srčanih problema, posle mesec dana operisano mu je srce na klinici „Dedinje“, a kao razlog je naveden žestok stres zbog pritvora!

Redakcije Glasa javnosti i Kurira pokrenule su akciju kojom se od nadležnih traži da Rodiću omoguće adekvatnu zdravstvenu negu i da poštuju sve pravne norme koje mu garantuju odbranu sa slobode. Međutim, Rodiću je pritvor produžen do 27. decembra.

Akcija Glasa javnosti i Kurira se nastavlja, a više desetina hiljada potpisa građana uskoro ćemo proslediti nadležnom odboru Skupštine Srbije koji bi, u skladu sa zakonom, odlučivao o kršenju elementarnih prava našeg osnivača.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.