Zemlje EU pokušavaju da utvrde zajednički stav o mišljenju Suda pravde

Izvor: Studio B, 17.Jul.2010, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlje EU pokušavaju da utvrde zajednički stav o mišljenju Suda pravde

Zemlje Evropske unije pokušaće, na zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova EU, 26. jula u Briselu, da utvrde zajednički stav o mišljenju Međunarodnog suda pravde

Zemlje Evropske unije pokušaće, na zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova EU, 26. jula u Briselu, da utvrde zajednički stav o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova.

List Danas u subotnjem izdanju navodi da će Savet ministara EU pokušati da formuliše >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i zajednički stav o koracima koje potom treba preduzeti.

Kako su Danasu objasnili dobro obavešteni sagovornici iz diplomatskih krugova, očekuje se da formulisanje jedinstvenog stava 27 država neće biti nimalo jednostavno, pre svega jer se pet članica protivi kosovskoj nezavisnosti.

Diplomatije 22 članice EU koje su priznale nzavisnost Kosova, ali i neke od onih koje su na strani Beograda, insistiraju da Srbija, posebno do zasedanja Saveta ministara EU, "ne povlači ishitrene poteze" i da sačeka usaglašavanje mišljenja unutar EU.

Sagovornici lista potvrđuju da Zapad ne želi da Srbija, po objavljivanju savetodavnog mišljenja MSP, predloži Generalnoj skupštini UN rezoluciju koja bi otvorila mogućnost novih pregovora o statusu.

Svako nastojanje Srbije da se u UN pojača osporavanje nezavisnosti, a pogotovo da se većinom glasova u Generalnoj skupštini Beograd i Priština pozovu na nove pregovore o statusnim pitanjima, bilo bi protumačeno kao "nepoželjno" ponašanje.

U tom slučaju bi kandidatura Srbije za prijem u EU bila blokirana, piše Danas.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.