Zeleno svetlo za reorganizaciju “Srbijagasa”

Izvor: BKTV News, 05.Maj.2013, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svetlo za reorganizaciju “Srbijagasa”

Očekujem da plan reorganizacije “Srbijagasa” ubrzo bude usvojen i da dva preduzeća koja će potom nastati omoguće stabilno snabdevanje gasom, kaže Zorana Mihajlović. Nije logično da neko bude protiv reformisanja državnog preduzeća, gubitaša pred bankrotom, u profitabilnu i efikasnu kompaniju, ističe ministarka energetike.
Ministrastvo energetike dobilo je pozitivna mišljenja drugih ministarstava u Vladi Srbije o planu reorganizacije “Srbijagasa” i očekujem da će taj plan >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ubrzo biti usvojen, rekla je u intervju Tanjugu resorna ministarka Zorana Mihajlović.
“‘Srbijagas’ danas ima gubitak više od milijardu evra, što treba nadoknaditi i videti kako su nastali ti manjkovi, ali i omogućiti preduzeću da funkcioniše”, dodala je ministarka i naglasila da postoji jasna volja države da ima efikasno i profitabilno preduzeće.
“Naš cilj je energetska bezbednost, stabilno snabdevanje gasom, kvalitetniji gas potrošačima, ali i da zaposleni budu zadovoljni”, dodala je Mihajlovićeva.
Ukazala je na to da će sindikati biti deo buduće radne grupe u reformisanju “Srbijagasa”, i da niko neće ostati bez posla. I nije logično, kaže, da neko bude protiv reformisanja jednog državnog preduzeća, koje je gubitaš i pred bankrotom, u profitabilnu i efikasnu kompaniju.
I “Srbijagas” i “Transgas”, koji nastanu reorganizacijom sadašnjeg preduzeća, biće državna preduzeća, najavljuje ministarka energetike.
“Srbijagas” je veliki gubitaš, 1,2 milijardi evra je u minusu. Deo tog gubitka, u visini od oko 260 miliona evra, nastao je zbog razlike u ceni gasa koji uvozimo i prodajemo. Ostatak su što potraživanja od privrede, domaćinstava, toplana. Bilo je, kaže ministarka, i raznih poslovnih odluka koje su na to uticale.
“‘Srbijagas’ je izgubio gotovo 30 odsto svog tržišta tako što ga je prepustio nekoj drugoj kompaniji. Vodila se i neka socijalna politika”, navela je Mihajlovićeva.
To je gotovo sve normalno, ocenila je, kada ne postoji prava kontrola u javnim preduzećima. A nije postojala svih prethodnih godina.
“Danas ‘Srbijagas’ ima kapital samo 1,5 milijardu dinara. Šta će biti sa tim preduzećem za godinu dana, ako ga ne reformišemo”, upitala je ministarka.
Ministarka je podsetila da predstoji puno posla u gasnoj privredi, pre svega kada je u pitanju gasovod Južni tok, pa skladište Banatski dvor, gasovod Niš-Dimitrovgrad. Resorno ministarstvo uradilo je sve što je bilo potrebno i početak gradnje Južnog toka očekuje se krajem godine.
“U Srbiji gradnja još nije počela, ne zbog nas, nego zbog toga što se kasnilo u svim drugim državama. Što se tiče zakonodavne regulative i podzakonskih akata, mi smo sve pripremili”, precizirala je minstarka.
Mihajlovićeva očekuje da će Srbija već za dve godine, 2015. ili 2016. godine, dobiti dodatne količine gasa iz Južnog toka, što će značiti niže troškove.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.