Završetak Zapadne „500-godišnje dominacije“ – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 11.Dec.2023, 17:16

Završetak Zapadne „500-godišnje dominacije“ – Lavrov

  500 godina duga dominacija Zapada bliži se kraju, zamenjujući je „novim policentričnim svetom“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u nedelju u video obraćanju Forumu u Dohi.
Ministar je izrazio žaljenje što su ga određene „okolnosti“ sprečile da lično dođe u glavni grad Katara i sasluša razgovore na godišnjem događaju visokog profila. Ali pretpostavljam da ste razgovarali o multipolarnom svetu, koji nastaje posle 500 godina dominacije onim što nazivamo ’kolektivnim Zapadom‘“, izjavio je Lavrov. Ova hegemonija SAD i njenih saveznika bila je „zasnovana na raznolikoj istoriji, uključujući nemilosrdnu eksploataciju naroda i teritorija drugih zemalja“, izjavio je on. Prema rečima ministra, Zapad je sugerisao da bi mogao da iskoristi model globalizacije, koji je gradio vekovima, da zadrži svoju dominaciju. „Međutim, druge zemlje su, koristeći upravo principe i instrumente zapadne globalizacije, uspele da pobede Zapad na sopstvenom terenu, gradeći ekonomije na osnovu nacionalnog suvereniteta, na bazi ravnoteže interesa sa drugim zemljama. Pojavljuju se novi centri ekonomskog rasta i političkog uticaja koji „menjaju odnos snaga u svetu, a ne po volji Zapada“, izjavio je on. „Da bi suzbile ovakav razvoj“, SAD i njeni saveznici su poslednjih godina „žrtvovali“ globalizaciju u korist takozvanog „svetskog poretka zasnovanog na pravilima“, nastavio je Lavrov. „Pravila nikada nisu objavljena, nikada ih niko nikome nije saopštio, a primenjuju se u zavisnosti od toga šta je tačno Zapadu potrebno u određenom trenutku moderne istorije“, dodao je on. Ministar je izjavio da se takav pristup najviše vidi „u raznim sukobima, koje Zapad rasplamsava širom sveta“, uključujući i onaj u Ukrajini. „Sve ide da se zadrži hegemonija. Intervencija u unutrašnje stvari, sankcije protiv svih principa konkurencije, promena režima i naravno direktne vojne intervencije, kakve smo videli u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji i drugde. „Da li postoji jedno mesto gde su SAD intervenisale vojnom silom, gde je život postao bolji? Mislim da znate odgovor“, izjavio je Lavrov učesnicima foruma. Prema rečima diplomate, novi formati kao što su BRIKS, Šangajska organizacija za saradnju, ASEAN, Afrička unija i drugi postaće „ cigle novog policentričnog sveta“. Trebalo bi priznati, uključujući i one na Zapadu, da je „objektivni tok istorije... evolucija multipolarnog sveta“, insistirao je Lavrov. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.