Završeno glasanje, usvojeno 50 tačaka dnevnog reda

Izvor: Blic, Tanjug, 13.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno glasanje, usvojeno 50 tačaka dnevnog reda

Poslanici Skupštine Srbije danas su završili trodnevno glasanje tokom koga su usvojili 43 zakona i sedam odluka i time okončali tekuću sednicu. U 16 sati treba da počne nova sednica redovnog zasedanja za koju je predloženo blizu 60 tačaka dnevnog reda.



Protekla sednica počela je 30. marta, a do 5. maja okončano je razmatranje u načelu i u pojedinostima svih zakonskih predloga na koje je podneto više od 3 000 amandmana. Poslanici su usvojili zakone koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << važni za usaglašavanje našeg zakonodavstva sa evropskim i potvrdili dvadesetak međunarodnih sporazuma i konvencija.

Srbija je dobila zakon koji se odnosi se na izgled i korišćenje državnih simbola, zastave grba i himne, u skladu sa Ustavom, kao i novi zakon o političkim strankama koji predviđa da stranku može osnovati najmanje 10 000 punoletnih građana.

Parlament je usvojio čak 16 zakona koji na sveoobuhvatan način uređuju i reformišu oblast zaštite životne sredine. Skupština je usvojila i nekoliko zakona iz oblasti ekonomije koji predviđaju podsticanje spoljnotrgovinskog poslovanja, razvoj turizma, drugačiji sistem organizivanja privrednih komora i standardizaciju proizvoda prema uslovima Evropske unije. Dva zakonska predloga odnose se na izmene u oblasti zapošljavanja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti, kao i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Sednica je protekla bez prisustva 52 poslanika SRS koji su na njenom pocetku isključeni zbog remećenja reda.

DSS je iznela primedbe na regularnost glasanja, tvrdeći na osnovu privatnog video snimka da u jednom trenutku nije bilo kvoruma, što su predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović i predstavnici vladajuće većine odbacili.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.