Završena sednica Skupštine

Izvor: B92, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena sednica Skupštine

Beograd -- Skupština Srbije završila je sednicu na kojoj se raspravljalo o nizu ekonomskih zakona. Nastavak sednice zakazan za ponedeljak.

Poslanici su završili načelnu raspravu o izmenama Zakona o privatizaciji i o predloženom Zakonu o pravu na besplatne akcije, kao i objedinjenu načelnu raspravu o predlogu Zakona o budžetskom sistemu, o izmenama zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dobit preduzeća, o republičkim administrativnim taksama, kao i o izmenama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zakona o javnim putevima.

Raspravljalo se i o ratifikaciji sporazuma o finansijskoj pomoći Evropske unije Srbiji.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je na kraju objedinjene načelne rasprave o izmenama Zakona o privatizaciji i o predlogu Zakona o pravu na besplatne akcije, da će građani u roku od šest meseci moći da se evidentiraju za dobijanje besplatnih akcija.

Kada počne trgovina akcijama na berzi, kako je naveo, građani će moći sami da trguju svojim akcijama, a poručio im je da razmisle da li da ih odmah prodaju ili da eventualno sačekaju povećanje njihove vrednosti.

Đelić je naveo da će više od četiri miliona građana dobiti akcije u vrednosti od oko 1.000 evra i naglasio da je to "procena, a ne garancija".

On je dodao da je predviđeno da zaposleni u javnim preduzećima nemaju novčani bonus nego će zaposleni i bivši radnici dobiti akcije u vrednosti od 200 evra po godini staža.

Potpredsednik Vlade je naveo i da će javna preduzeća biti mnogo transparentnija i da više neće moći da se kriju zarade u tim preduzećima i podaci o poslovanju.

On je naveo i da će zakon omogućiti da berza u Srbiji dobije izuzetan zamajac, da će biti u centru pažnje svih domaćih, regionalnih i međunarodnih poslovnih krugova, i mesto gde će se dešavati najveće transakcije na Balkanu.

"Očekujem da sve poslaničke grupe podrže ove zakone i da, čim se oni usvoje, krenemo u evidentiranje građana koji će imati pravo na besplatne akcije", rekao je Đelić novinarima.

On je dodao da će taj proces obavljati Pošta kroz jednostavne obrasce, a da postoji mogućnost uključenja i drugih državnih institucija u taj posao.

Đelić je rekao i da će iskoristiti svoje pravo na besplatne akcije i da će ukupan prihod od njihove prodaje dati Fondu "Dr Zoran Đinđić".

Potpredsednik Vlade je naveo i da neće biti posledica za građane ukoliko se budžet za iduću godinu ne usvoji do 15. decembra.

"Najvažnije je da je debata o budžetu počela u zakonskom roku i svi bismo voleli da bude usvojen do 15. decembra. Budžet se primenjuje od 1. januara i neće biti nikakvih posledica za građane", naveo je Đelić.

Đelić je dodao da očekuje da će do kraja 2010. godine uspeti da se okonča proces privatizacije društvenog sektora.

"Milijardu evra od EU"

Božidar Đelić (Tanjug, arhiva)

Govoreći o Predlogu zakona o budžetskom sistemu, poslanici vladajućih stranaka tvrdili su da će taj akt uvesti Srbiju u red zemalja sa srednjoročnim finansiranjem.

Na značaj ratifikacije sporazuma o bespovratnoj finansijskoj pomoći EU za period od 2007. do 2011. godine, poslanicima je ukazivao potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić.

On je naveo da će Srbija, kao potencijalni kandidat za članstvo u EU, u periodu od pet godina od Unije dobiti milijardu evra bespovratne pomoći.

Djelić je takodje najavio da će gradjani od iduće godine dobijati srpske pasoše po evropskim standardima, a da će taksa za njihovo izdavanje biti 1.000 dinara.

Gradjani u inostranstvu istu taksu će plaćati 25 evra, naveo je Djelić.

Poslanici opozicije kritikovali su predložena zakonska rešenja o finansiranju države i porezima, zamerajući što se budžet i prateći finansijski zakoni usvajaju na brzinu.

Poslanicu radikala su optužili Vladu Srbije da je odgovorna što budžet neće biti usvojen na vreme, budući da zakonski rok za njegovo izglasavanje u parlamentu ističe sutra.

Predlogom zakona o budžetskom sistemu predviđeno je uvođenje obaveze trogodišnjeg planiranja budžeta, što predstavnici parlamentarne većine nazivaju "savremenim rešenjem", koje se primenjuje i u drugim državama.

Poslanici Liberalno-demokratske partije (LDP) kritikovali su predlog o trogodišnjem planiranju, uz reči da situacija u Srbiji nije dovoljno zrela da bi se budžet projektovao tri godine unapred.

Raprava o zakonima prekidana je opaskama poslanika opozicije u vezi za Kosovom, evropskim integracije, ali i izborima.

Sledeća sednica, na kojoj će poslanici predlagati amandmane na Predlog zakona o budžetu, zakazana je za ponedeljak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.