Završena sednica Skupštine: Polemika o mitingu i posle podne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena sednica Skupštine: Polemika o mitingu i posle podne

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je prvi dan zasedanja posle letnje pauze bez rasprave o dnevnom redu, jer su poslanici opozicije tražili da se prethodno utvrdi odgovornost za događaje na mitingu posle hapšenja Radovana Karadžića i da se raspravlja o drugim temama. Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija poručila je tokom popodnevnog dela skupštinske sednice da je interes vladajuće većine da se utvrdi puna istina o svemu što se dešavalo na mitingu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beogradu 29. jula, dok je šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić zatražio od nje da preuzme odgovornost i obeća kada će biti podnet izvestaj nadležnih u parlamentu.

Sednica će, kako je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović saopštila, biti nastavljena sutra u 10 sati.

Ona je poslanicima rekla da je razgovarala sa ministrom policije Ivicom Dačićem koji joj je rekao da će radna grupa MUP-a izveštaj o činjenicama i okolnostima incidenata na mitingu SRS biti gotov do kraja sedmice.

Đukić Dejanović je kazala da će nakon toga, kako ju je obavestio Dačić, biti preduzete najstrože mere protiv onih koji su prekoračili ovlašćenja u vezi sa smrću Ranka Panića.

SRS

Poslanici SRS su tokom celog dana izlazili za govornicu ukazujući na povrede Poslovnika o radu i najavljujući da rasprava o tačkama dnevnog reda neće biti moguća dok ne dobiju zadovoljavajuće odgovore vlade i nadležnih organa povodom smti Ranka Panića i upotrebe sile na mitingu 29. jula.

Na tome su insistirali do kraja rada i pored toga što je ministar policije Ivice Dačić šefovima poslaničkih klubova uputio dopis u kome ih obaveštava da je formirana radna grupa koja će utvrditi okolnosti pod kojima su se dogodili incidenti i da će izveštaju koji bude sastavljen biti dostavljen poslanicima i skupštinskom Odboru za odbranu i bezbednosti.

Radikali su istakli da odgovor MUP-a o dešavanjima na mitingu nije dovoljan za normalizaciju rada parlamenta, insistirajući na tome da "mora da se zna ko je ubio čoveka".

Sa govornice radikali su uputili niz kritika, pa i kletvi na račun predsednika Republike, kao i onih koji ga podržavaju i sa njim sarađuju

DSS

Poslanici DSS zahtevali su da se raspravlja o predlogu rezolucije koju je podnela grupa 108 poslanika, o raspoređivanju misije Euleks, kao i o proglašenju kosovskog Ustava.

I Liberalno demokratska partija pridružila se kritikama, ukazujući da vlast mora da razjasni smrt Panića, a zahtev za utvrđivanjem odgovornosti uputili su i poslanici "Liste za evropsku Srbiju".

Kolundžija

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija poručila je da je interes vladajuće većine da se utvrdi puna istina o svemu što se dešavalo na mitingu, dok je šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić zatražio od nje da preuzme odgovornost i obeća kada će biti podnet izvestaj nadležnih u parlamentu.

Ona je ponovila da je interes građana da se utvrdi istina, ali da Skupština treba da radi po dnevnom redu.

Na dnevnom redu sednice koja je počela 16. jula, kao prva tačka predviđeno je potvrđivanje S S P-a, a zatim slede energetski sporazum sa Rusijom, više finasijskih aranžmana, a kao poslednja tačka predlog vladine rezolucije o kontinuitetu državne poliitke na Kosovu i Metohiji.

"Ja tražim da nadležne institucije utvrde činjenice oko toga šta se dešavalo oko kojih neće biti moguće različito gledanje," kazala je Kolundžija tokom sednice Skupstine na kojoj poslanici SRS od jutros traže utvrđivanje odgovornosti za nerede na mitingu posle hapšenja Radovana Karadžića.

Ona je izrazila očekivanje da će vrlo brzo nadlezni dati odgovore, a da je pored utvrđivanja istine važno da Srbija ima policiju koja će štiti građane, a ne kažnjavati.

"Mi ćemo na izgradnji takvog društva raditi i dalje," kazala je Kolundžija dodajući da ne želi da polemise povodom uvreda, kletvi i kvalifikacija koje su danas upućene sa govornice, jer je to stvar elmentarne pristojnosti.

"Svaki put kada nasilje provali oni koji su za toleranciju povuku se dalje od tog nasilja kako ne bi bili saučesnici" rekla je Kolundžija, poručujući radikalima da će imati podrsku većine ako zaista traže da se utvrdi istina, a ne odgovore koji bi ih zadovoljili.

Kolundžija je rekla da se može razgovarati samo na osnovu činjenica i da se parlament ne može zloupotrebljavati, jer nema ulogu policije, ni istražnog suda.

Ona je ponovila da je interes građana da se utvrdi istina, ali da Skupština treba da radi po dnevnom redu.

Nikolić

Nikolić je odgovorio da će po dnevnom redu moći da se radi tek kada neko preuzme odgovornost i kada nadlezni podnesu detaljan izveštaj o preduzetim radnjama.

"Obdukcijski nalaz je jasan, a mi moramo da znamo ko je nosio tu čizmu koja je ubila Panića. Ako vas sada pustimo na sledećem mitingu policija će ubiti još nekoga" rekao je Nikolić.

Radikali su se i tokom poslepodnevnog rada Skupštine javljali za reč kako bi govorili o dešavanjima na mitingu, za koja su trazili detaljan izvestaj, ponavljajući da je Ranko Panić podlegao povredama koje mu je nanela policija.

Vjerica Radeta (SRS) kazala je da je Panić umro od udaraca zadobinjenih od čizme žandarma.

"Bolelo vas to ili ne, to je činjenica" kazala je Radeta dodajući da je poznato ime i prezime ubice i nalogodavca.

Šef poslaničkog kluba DSS Miloš Aligrudić ocenio je da su današnju raspravu nametnule životne okolnosti, jer se posle smrti Panića i prebijanja poslanika na mitingu ne može pričati o dnevnom redu.

On je istakao da vlast nema rešenje ovog problema i da zato neopravdano optužuje opoziciju za blokadu rada parlament.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.