Završen međustranački sastanak, nastavak u novembru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2019, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen međustranački sastanak, nastavak u novembru

Međustranački sastanak uz posredovanje Evropskog parlamenta završen je danas, a kako je najavljeno sledeća runda će biti održana sredinom novembra.

Predstavnici vladajućih stranaka nakon sastanka ocenili su razgovore konstruktivnim, dodajući da čine dobru polaznu osnovu.

Pripadnici opozicionih stranaka koje učestvuju u tim razgovorima smatraju da ovi sastanci, uz svu njihovu dobru volju, neće doprineti boljim izbornim uslovima ukoliko vlast ne napravi neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konkretan potez bez obzira na posredstvo.

Na sastanak su došli predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, Veroljub Arsić i Vladimir Orlić, Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević i Žarko Obradović, Pokret socijalista predstavlja Bojan Torbica, a Narodnu seljačku stranka Marjan Rističević.

Stranku moderne Srbije predstavljali su Tatjana Macura i Vladimir Đurić, Novu stranku Zoran Živković, SPAS Aleksandar Šapić i Vladan Glišić, Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač, a Stranku demokratske akcije Enis Imamović.

Ispred organizacije CRTA na sastanak je došao Raša Nedeljkov.

Sastanku je prisustvovao i šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici.

Živković: Napravljen mali korak napred,ništa revolucionarno

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je tokom međustranačkih razgovora uz posredovanje Evropskog parlamenta napravljen mali korak napred, ali da se ništa revolucionarno još uvek nije desilo.

Živković novinarima u pauzi između sesija ispred Skupštini Srbije rekao da će se tek videti da li će se razgovori pretočiti i u formalne odluke koje će omogućiti bolje uslove za izbore, koji će se održati na proleće sledeće godine.

Upitan kako izgledaju sastanci koji se održavaju iza zatvorenih vrata Živković je kazao da predstavnik EP održi uvodno izlaganje i daje reč prisutnima koji iznose svoje zahteve.

Živković je kazao da je ponovio svoj predlog da se ukinu komercijalne reklame na televizijama na koje se, prema njegovim rečima, troši 80 odsto novca za bilo koju kampanju.

"To nije ništa radikalno, jer se već u osam, devet država EU to primenjuje, a alternativa reklamama su emisije u kojima bi učesnici izbora diskutovali i kroz diskusiju pokušali da ubede birače da je njihov program najbolji", kazao je Živković.

Naveo je da su danas tokom prve sesije razgovarali o finansiranju političkih aktivnosti i istakao da je izneto puno primera kršenja zakona, kao i da je bilo krivičnih dela u dosadašnjim kampanjama.

On je dodao i da je ponašanje predstavnika SNS tokom razgovora pokazalo da su svesni toga da kada im dođe neko od "nadzornih, ovoga puta iz Brisela, moraju da se ponašaju barem malo bolje".

Đukanović: Spremni smo da ispunimo svaki zahtev opozicije

Predstavnik SNS-a Vladimir Đukanović kazao je da je prezadovoljan atmosferom na međustranačkom sastanku, dodajući da nije očekivao da će ti sastanci biti tako pozitivni.

"Iskreno da vam kažem nisam očekivao da će biti ovako pozitivno - da poželite ovakve sastanke", kazao je Đukanović novinarima ispred "stare" Skupštine u toku pauze između sesija.

Upitan da li pod tim misli i na predstavnike opozicije, Đukanović kaže da predstavnici vladajuće stranke nemaju nikakv problem da ispune "šta god oni traže".

Đukanović je naveo i da će danas Na kraju sastanka biti doneti i zaključci, te da se čeka da se vidi šta će se dogovoriti.

Ističe da se razgovori nastavljaju dalje, jer izborni proces mora da bude što transparentniji, što bolji.

"Spremni smo apsolutno šta god požele da im udovoljimo, jer nam je u cilju da imamo što kvalitetniju opoziciju. Ali, očigledno oni imaju jedan mali problem, oni neće da idu izbore jer znaju da će da dožive katastrofu i to je jedan jedini razlog što oni neće da idu na izbore. Nikakvi izborni uslovi njima ne smetaju, jer oni ne predlažu ništa, dođete i slušate ispraznu priču, nikakav konkretan predlog nismo čuli", kazao je Đukanović.

Upitan da li misli na predstavnike opozicije koji prisustvuju sastanku ili onima koji nisu došli, Đukanović kaže da oni koji ne dolaze tek nemaju ništa konkretno da predlože.

"Ovi što dođu imaju neku širu političku priču oko finansiranja kampanje i imaju neke prigovore i tu smo spremni da im izađemo u susret, šta god požele, a ovi što ne dolaze svesni su izbornog fijaska, evo na KiM najbolje je pokazano koliko vrede, dobili su 51 glas", kazao je.

Komentarišući izjavu predsednika Nove stranke Zorana Živkovića o ponašanju predstavnika SNS-a u prisustvu predstavnika EP", Đukanović je rekao da on pokušava da stvori dobar utisak o sebi.

Kazao je da su vladajuću stranku pohvalile i nevladine organizacije zato što izlaze u susret opoziciji, njihovim zahtevima.

"Nemamo nikakav problem, možemo da razgovaramo, kamo sreće da je više ovakvih sastanaka, odlično je, super je atmosfera, prema tome mislim da će sve biti u najboljem redu", dodaje.

Dijalog je počeo juče popodne, a pored stranaka u vlasti bili su prisutni predstavnici parlamentarne i vanparlamentarne opozicije, ali ne i članice Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Jučerašnji sastanak napustio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, koji je naveo da ovakav format dijaloga ne može dovesti do normalnih uslova za politički život, a kamoli za dijalog.

Planirano je da sastanci traju danas do 19 sati, kada se očekuju zaključci dvodnevnog susreta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.